Na hlavný obsah

Vianočné svetlá môžu v domácnosti predstavovať riziko, mnohé nespĺňajú kritériá. Ako si vybrať správne?

Pred kúpou svetiel je potrebné ich vopred skontrolovať.

Vianočné svetlá môžu v domácnosti predstavovať riziko, mnohé nespĺňajú kritériá. Ako si vybrať správne?
Ilustračná snímka - vianočné svetielka. Foto: RTVS

Kontrolóri Slovenskej obchodnej inšpekcie aj tento rok upozorňujú, aby si kupujúci dávali pozor pri výbere vianočných svetiel. Potvrdzujú to aj ich zistenia z minulých sviatkov. Viac ako šesťdesiat percent z kontrolovaných svetelných reťazí nespĺňalo kritériá. Pri ich používaní hrozilo riziko zranenia či požiaru.

Na trhu sú ozdobné svetielka rôznych druhov, tvarov, ale aj kvality. Tú Slovenská obchodná inšpekcia kontroluje každoročne. Inšpektori aj tieto sviatky pripomínajú, aby ľudia pri kúpe farebných ozdôb zbytočne neriskovali a vyberali si skôr kvalitnejšie výrobky.

Ako si vybrať kvalitné svetlá zisťovali v relácii Správy RTVS redaktori Peter Mútňan a Andrea Šeligová:

„Spotrebitelia by si mali výrobok ešte pred kúpou skontrolovať v predajni. Či už na pohľad nie je krehký, či je označený označením CE, či je vôbec nejako označený,“ upozornil riaditeľ inšpektorátu SOI v Banskej Bystrici Ján Macík.

Pri poslednej inšpekcii z minulého roku bola viac ako polovica kontrolovaných reťazí označená za nebezpečnú. Okrem rizika zásahu elektrickým prúdom môžu nekvalitné svetlá spôsobiť aj požiar.

„Ak sa tie drôtiky, ktoré sú v žile, rozstrapkajú a stenčí sa ten účinný prierez, prehreje sa lokálne to miesto a môže vzniknúť oteplenie a požiar,“ vysvetlil predseda Slovenskej svetlotechnickej spoločnosti Dionýz Gašparovský.

Počas prípravy vianočnej výzdoby treba skontrolovať aj reťaze, ktoré sme kupovali napríklad minulý rok. Hoci pri kúpe boli v poriadku, túto sezónu už nemusia byť v bezchybnom stave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko