Na hlavný obsah

Princovi Harrymu odobrali ochranku, londýnsky súd sa začal zaoberať jeho sťažnosťou

Na osobnú policajnú ochranku nemá nárok, ani keby si náklady hradil sám.

Princovi Harrymu odobrali ochranku, londýnsky súd sa začal zaoberať jeho sťažnosťou
Na snímke princ Harry s manželkou Meghan. Foto: Profimedia

Princa Harryho vystavili „nezákonnému a nespravodlivému zaobchádzaniu“ zo strany britskej vlády kvôli rozhodnutiu odobrať mu policajnú ochranu, keď sa nachádza v Británii, povedala v utorok (5. 12.) jeho právnička londýnskemu súdu.

Ten začal prejednávať princovu sťažnosť na odobratie policajnej ochrany po tom, čo sa vzdal svojej úlohy v monarchii. Vypočutie by mohlo trvať až tri dni. Informovala o tom agentúra Reuters.

Mladší syn kráľa Karola III. mal nárok na policajnú ochranu, kým sa on a jeho manželka Meghan oficiálne vzdali svojich úloh v kráľovskej rodine a odsťahovali sa v roku 2020 do Spojených štátov, odkiaľ Meghan pochádza.

Ministerstvo vnútra potom rozhodlo, že Harry nemá nárok na osobnú policajnú ochranku počas pobytu v Británii. A to ani keby si náklady hradil sám. Manželia sa odvtedy spoliehajú na súkromnú ochranku. Tá ale nemá v zahraničí dostatočné právomoci a nemôže získať prístup k britským tajným informáciám.

Harryho právnička Shaheed Fatimaová uviedla, že Harryho vystavili nezákonnému a nespravodlivému zaobchádzaniu. „V tomto prípade ide o právo na bezpečnosť a ochranu človeka. Pre nikoho z nás nemôže existovať právo, ktoré by malo väčší význam,“ dodala.

Prevažnú časť konania uzavrú

Výkonný výbor pre ochranu kráľovskej rodiny a verejných činiteľov, známy pod skratkou RAVEC, ktorý schvaľuje pridelenie ochranky členom kráľovskej rodiny, a ďalším osobám, ako je napríklad premiér, podľa advokátky nedodržal svoje vlastné zásady a nezaobchádzal s Harrym rovnako ako s inými osobnosťami. Rovnako mu neoznámil, prečo sa tak rozhodol.

Harryho „konzistentný postoj bol – a zostáva – že by mu mala byť poskytnutá štátna ochrana s ohľadom na hrozby či riziká, ktorým čelí,“ uviedla.

Právnik britskej vlády James Eadie uviedol, že s Harrym zaobchádzali „na mieru“ a že bude „príležitostne“ zaradený do kohorty osôb, ktorým je poskytovaná ochrana.

Sudca Peter Lane rozhodol, že iba úvodné vyhlásenie v prípade sa môže konať verejne. Prevažnú časť konania uzavrú, aby sa predišlo ohrozeniu bezpečnostných opatrení.

V máji vrchný súd v Londýne rozhodol v Harryho neprospech po tom, čo napadol rozhodnutie vlády nenechať ho zaplatiť si vlastnú policajnú ochranu. Právnici polície a vlády úspešne argumentovali, že by nebolo správne Harrymu umožniť si zaplatiť policajnú ochranu. Znamenalo by to, že by si bohatí jedinci mohli „kupovať“ špeciálne vycvičených policajtov. Tí by de facto pôsobili ako súkromní bodyguardi.

Princ často hovorí o svojich obavách o bezpečnosť svojej rodiny a pravidelne sa ohradzuje proti zasahovaniu tlače. Tej kladie za vinu smrť svojej matky. Princezná Diana zahynula pri autonehode, keď v roku 1997 v Paríži utekala pred bulvárnymi fotografmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet