Na hlavný obsah

Putinovu súperku Duncovovú diskvalifikovali z prezidentských volieb. Rozhodla o tom volebná komisia

Žiadosť o registráciu vraj obsahovala množstvo chýb.

Putinovu súperku Duncovovú diskvalifikovali z prezidentských volieb. Rozhodla o tom volebná komisia
Na snímke ruská politička Jekaterina Duncovová. Foto: TASR/AP

Ruská volebná komisia nepovolí zber podpisov na podporu ruskej novinárky Jekateriny Duncovovej, ktorá sa v prezidentských voľbách budúci rok na jar chystala postaviť dlhoročnému prezidentovi Vladimírovi Putinovi.

Komisia svoje sobotné (23. 12.) rozhodnutie zdôvodnila argumentom, že v príslušnej žiadosti týkajúcej sa kandidatúry Duncovovej je viac ako 100 chýb. Podľa webu stanice Rádia Slobodná Európa to znamená, že komisia Duncovovej kandidovať vo voľbách nepovolila.

Štyridsaťročná Duncovová je regionálna novinárka, ktorá do oznámenia kandidatúry nebola príliš známa. Na svojom predvolebnom webe vyzýva okrem iného na ukončenie bojov na Ukrajine. Vzhľadom na to, že nekandiduje za politickú stranu, musí ju podľa ruského volebného zákona podporiť najmenej 500 ľudí, než môže začať zbierať podpisy.

Podľa oznámenia volebnej komisie sa práve predložená žiadosť o registráciu tejto takzvanej iniciatívnej skupiny stala pre Duncovovú kameňom úrazu.

V predloženom dokumente napríklad podľa komisie chýbala overená zápisnica zo zasadnutia iniciatívnej skupiny a u jedného z účastníkov tohto zasadnutia bola chyba v mene po otcovi, ktoré sa v ruštine uvádza spoločne s krstným menom a priezviskom.

Posudzovanie vysielali naživo

Komisia v sobotu posudzovanie žiadosti vysielala v priamom prenose na svojom webe. Prenos sa niekoľkokrát zasekol, uviedla stanica Rádio Slobodná Európa. Členovia komisie hlasovali proti kandidatúre Duncovovej jednomyseľne.

Duncovová žije v meste Ržev západne od Moskvy a v minulosti bola mestskou zastupiteľkou. Ruské nezávislé médiá už skôr upozornili, že Duncovová v minulosti podporovala miestneho najvplyvnejšieho člena vládnucej prokremeľskej strany Jednotné Rusko.

Prezidentské voľby sa v Rusku budú konať od 15. do 17. marca budúceho roka. Podľa predchádzajúcej správy agentúry AP má Putin víťazstvo takmer isté vzhľadom na uväznenie potenciálnych súperov z opozície či ich vypudenie do emigrácie. Putinovu popularitu podľa prieskumov neovplyvnila ani vojna proti Ukrajine, ktorú vlani vo februári začal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet