Na hlavný obsah

Šéf diplomacie J. Blanár schválil príspevok na nákup odmínovacích systémov pre Ukrajinu

Príspevok je vo výške 750-tisíc eur.

Šéf diplomacie J. Blanár schválil príspevok na nákup odmínovacích systémov pre Ukrajinu
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár (uprostred). Foto: SITA/Úrad vlády SR

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) schválil finančný príspevok vo výške 750-tisíc eur na nákup dvoch kusov odmínovacích systémov Božena 4+. Určené sú na humanitárne odmínovanie na Ukrajine.

Zmluvu o poskytnutí príspevku podpísali v piatok (8. 12.) riaditeľ Slovenskej agentúry pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu Tomáš Bokor a veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku Myroslav Kastran.

Prijímateľom odmínovacích systémov financovaných z prostriedkov SlovakAid bude Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie a bude ich využívať špeciálny odmínovací tím operujúci v Chersonskej oblasti. V pripravenosti by mali byť v prvej polovici budúceho roka.

„Ukrajina je v súčasnosti najzamínovanejšou krajinou na svete. Predstavuje to obrovské nebezpečenstvo pre civilné obyvateľstvo, zabraňuje jeho návratu na oslobodené územia a významne poškodzuje ekonomiku krajiny. Verím, že naše Boženy prispejú k vyčisteniu územia nášho suseda od mín a aspoň trochu uľahčia život civilistov,“ uviedol minister.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Rastislav Chovanec dodal, že Slovensko má odhodlanie pokračovať v poskytovaní humanitárnej pomoci Ukrajine.

„Odmínovanie bude jej významnou súčasťou aj vzhľadom na expertízu Slovenska a vysokú kvalitu odmínovacích technológií našej výroby,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko