Na hlavný obsah

Taiwan prišiel o unikátny prírodný úkaz. Skala pripomínajúca sloniu hlavu sa zrútila do mora

Skala bola ohrozená eróziou už dlhší čas.

Taiwan prišiel o unikátny prírodný úkaz. Skala pripomínajúca sloniu hlavu sa zrútila do mora
Skala Sloní chobot pred zrútení a po ňom. Foto: Facebook/Focus Taiwan

Slávna prírodná atrakcia na severe Taiwanu – skalný oblúk nazývaný Sloní chobot – sa rozpadla a zrútila do mora. Ako informoval spravodajský server CNN, časti oblúka sa od zvyšku štruktúry v sobotu (16.12.) odlomili kvôli dlhodobému pôsobeniu morskej vody a prirodzenému zvetrávaniu. Miesto je teraz uzavreté pre návštevníkov.

Skala Sloní chobot leží na úzkej pevninskej kose Šen’ao. Mnoho rokov patrila medzi obľúbené turistické atrakcie, keď návštevníci liezli na „sloní hlavu“, aby si obstarali fotografie.

Podľa denníka The Straits Times bývala táto oblasť vojenskou oblasťou a pre verejnosť bola sprístupnená v roku 2000. Ale v roku 2010 nechala miestna správa celú oblasť znovu uzavrieť, aby zabránila ľuďom liezť na skalný útvar.

Šen Čchuan-čchou, profesor na katedre geológie Národnej taiwanskej univerzity, uviedol, že skala bola eróziou ohrozená už dlhý čas. Je podľa neho prirodzené, že sa nakoniec zrútila, pretože na ňu neustále pôsobila morská voda a vietor. K jej zraniteľnosti prispel tiež tvar v podobe tenkého oblúka, povedal CNN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet