Na hlavný obsah

Extrémna situácia v Slovenskom raji: Turistov ohrozujú padajúce stromy, vstup je len na vlastné riziko

Môže za to množstvo ťažkého snehu a ľadu.

Extrémna situácia v Slovenskom raji: Turistov ohrozujú padajúce stromy, vstup je len na vlastné riziko
V Slovenskom raji láme ťažký sneh a ľad menšie aj väčšie stromy. Foto: RTVS

V Slovenskom raji spadlo a stále padá pod náporom ťažkého snehu a ľadu množstvo stromov. Tie ohrozujú turistov.

Správcovia národného parku hovoria o extrémnej situácii. Rokliny a turistické chodníky postupne spriechodňujú. Návštevníkom aktuálne túry neodporúčajú. Vstup je iba na vlastné riziko.

V Slovenskom raji láme ťažký sneh a ľad menšie aj väčšie stromy. “Zima prišla veľmi skoro. Okrem hustého sneženia prišiel aj dážď. Na stromoch ostalo veľké množstvo aj snehu aj zamrznutého ľadu. Tie slabšie stromy pod tým náporom padajú,“ priblížil zástupca riaditeľa Správy Národného parku (NP) Slovenský raj Peter Olekšák.

„Je extrém na všetkých chodníkoch. Visí to nad našimi hlavami a môže to kedykoľvek spadnúť,“ uviedol pracovník Správy NP Slovenského raj Vladimír Mucha.

“Vyvracali sa aj také stromy, ktoré sme nečakali, 150-ročné buky, ktoré zvykli odolávať všetkým živlom prírody. To počasie je ozaj extrémne,“ dodal Olekšák. Niektoré lokality zostali odrezané. To, že ide o turistickú trasu, zistíte len podľa značky na strome.

Redaktorka Marie Balážová Melníková sa bola pozrieť na turistický chodník, ktorý vedie na Kláštorisko. V jej reportáži zo Správ RTVS z regiónov uvidíte stav, v akom sa nachádzal:

Turistické chodníky uvoľňujú nepretržite

Podobne to vyzerá aj na ďalších miestach národného parku. “Nekoncentruje sa to na jednom mieste, je to plošne po celom Slovenskom raji,“ vysvetlil Olekšák.

Ochranári uvoľňujú turistické chodníky prakticky nepretržite. “Najprv rokliny a hlavné prístupové komunikácie, Glacká cesta, Kláštorisková cesta. Postupne sa všetky tieto chodníky prerežú,“ dodal.

V roklinách je to podľa pracovníka správy národného parku Radovana Čaju najhoršie. “V Suchej Belej je spadnutý veľký mohutný buk na stúpačkách. Nie je možné ho v súčasnom období odstrániť, takže došlo k uzávere tejto rokliny,“ priblížil Olekšák.

Ochranári na ľudí apelujú, aby sa v týchto lokalitách pohybovali veľmi obozretne a dávali pozor na to, čo sa okolo nich deje. “Je to na vlastné nebezpečie, lebo toho snehu a ľadu je na stromoch veľa,“ povedal Mucha.

Správcovia národného parku budú takto spriechodňovať turistické chodníky nepretržite počas celej zimy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny