Na hlavný obsah

Tento rok zahynulo pri výkone povolania 45 novinárov, stovky sú vo väzení

Najmenej 17 ich prišlo o život počas konfliktu medzi Izraelom a Hamasom.

Tento rok zahynulo pri výkone povolania 45 novinárov, stovky sú vo väzení
Ilustračná snímka - novinár. Foto: Unsplash

Najmenej 17 novinárov prišlo o život pri výkone povolania počas konfliktu medzi Izraelom a hnutím Hamas. Celkovo ich tento rok vo svete zahynulo 45, čo je najnižší počet od roku 2002, Vyplýva to zo štvrtkovej (14. 12.) správy organizácie Reportéri bez hraníc (RSF).

Vo vojnových konfliktoch zomrelo od 1. januára tohto roka 23 novinárov, vrátane 13 v Pásme Gazy, troch v Libanone a jedného v Izraeli. RSF v spojitosti s konfliktom medzi Izraelom a hnutím Hamas eviduje celkovo 63 mŕtvych novinárov, 56 z nich v Pásme Gazy vrátane úmrtí pri činnostiach, ktoré neboli spojené s výkonom povolania.

„V celosvetovom meradle sa zdá, že počet novinárov zabitých počas výkonu práce alebo v spojitosti s ich prácou po dlhom čase prudko klesá,“ uviedol generálny tajomník RSF Christophe Deloire. Ako dôvody uviedol bezpečnostné opatrenia, výcvik a pridelenie ochranného vybavenia, opatrnosť, výsledky boja proti beztrestnosti a činnosť medzivládnych organizácií.

Väznených je vo svete 521 novinárov, čo je pokles oproti 569 v predošlom roku. Najviac ich je v Číne (121), v Mjanmarsku (68) a Bielorusko (39). Ďalších 54 zadržiavajú ako rukojemníkov a 84 je nezvestných, najviac v Mexiku.

V roku 2022 prišlo pri výkone povolania vo svete o život 61 novinárov. Tohtoročných 45 zabitých novinárov je najmenej od roku 2002, keď pri výkone povolania zaznamenali 33 mŕtvych. V rokoch 2012 a 2013 prišlo o život viac než 140 novinárov, najmä počas vojen v Sýrii a Iraku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet