Na hlavný obsah

Ukrajina požiadala o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN

Urobila tak po rozsiahlych útokoch Ruska.

Ukrajina požiadala o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN
Hasiči zasahujú na mieste poškodenej budovy po ruskom útoku v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Ukrajina v piatok (29. 12.) požiadala o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) po rozsiahlych ruských raketových útokoch na ukrajinské mestá, ktoré označila za najväčšie od začiatku vojny vo februári 2022. Oznámil to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, informovala o tom televízia CNN.

„Ukrajina spolu s troma desiatkami ďalších členských štátov OSN požiadala ekvádorské predsedníctvo o zvolanie mimoriadneho zasadnutia BR OSN. Zaoberať by sa malo raketovým a dronovým útokom Ruska na Ukrajinu, ktorý priniesol početné civilné obete a rozsiahle zničenie civilnej infraštruktúry,“ napísal Kuleba na sociálnej sieti X, predtým Twitter.

Mohutná vlna ruských útokov si v noci na piatok vyžiadala po celej Ukrajine najmenej 30 mŕtvych a vyše 120 zranených.

Ruské rakety a drony zasiahli mnoho civilných objektov vrátane obytných budov, škôl, škôlok, parkov, pôrodnice, stanice metra či nákupného centra, ako aj objektov energetickej infraštruktúry, čo vo viacerých regiónoch spôsobilo výpadky elektriny. Predsedníctvo BR OSN sa strieda každý mesiac, v decembri je predsedajúcou krajinou Ekvádor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet