Na hlavný obsah

Na útoky na Ukrajine reagujú aj USA. Biden vyzval kongres na schválenie ďalšej vojenskej pomoci

Ďalšiu pomoc blokujú republikáni.

Na útoky na Ukrajine reagujú aj USA. Biden vyzval kongres na schválenie ďalšej vojenskej pomoci
Prezident USA Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v piatok (29. 12.) po masívnych ruských útokoch na ukrajinské mestá vyzval americký Kongres, aby urýchlene schválil vláde Spojených štátov ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

„Pokiaľ Kongres nepodnikne naliehavé kroky, nebudeme môcť ďalej posielať zbrane a dôležité systémy protivzdušnej obrany, ktoré Ukrajina potrebuje, aby ochránila svojich obyvateľov. Kongres musí bezodkladne konať,“ vyhlásil Biden s tým, že Američania by mali byť hrdí na vojenskú pomoc, ktorú USA poskytli Ukrajine v boji za slobodu a nezávislosť.

Mohutnú vlnu ruských útokov, ktorá si v noci na piatok vyžiadala po celej Ukrajine najmenej 30 mŕtvych a vyše 120 zranených, označil Biden za „najväčší letecký útok na Ukrajinu od začiatku vojny“. Dodal, že Rusko počas neho použilo aj hypersonické rakety.

Ruské rakety a drony počas týchto útokov zasiahli mnoho civilných objektov vrátane obytných budov, škôl, škôlok, parkov, pôrodnice, stanice metra či nákupného centra, ako aj objektov energetickej infraštruktúry, čo vo viacerých regiónoch spôsobilo výpadky elektriny.

„Tento útok svetu neúprosne pripomenul, že po takmer dvoch rokoch tejto ničivej vojny sa zámer ruského prezidenta Vladimira Putina nezmenil. Snaží sa vymazať Ukrajinu a podrobiť si jej obyvateľov. Musíme ho zastaviť. Keď umožníme diktátorom a autokratom v Európe rozkazovať, zvyšuje sa riziko, že Spojené štáty budú priamou súčasťou konfliktu,“ uviedol ďalej Biden.

USA oznámili posledný tohtoročný balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote štvrť miliardy amerických dolárov vo štvrtok (28. 12.). Ďalšia pomoc Ukrajine od USA je však otázna, pretože republikáni blokujú v Kongrese jej schválenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet