Na hlavný obsah

Únia autodopravcov ukončila blokádu kamiónov na priechode Vyšné Nemecké

O uvoľnení protestnej akcie informovala na sociálnej sieti.

Únia autodopravcov ukončila blokádu kamiónov na priechode Vyšné Nemecké
Odstavené kamióny prichádzajúce po diaľnici D1 v smere od mesta Prešov. Foto: TASR/Roman Hanc

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) vo štvrtok (14. 12.) o 21.00 h ukončila blokádu na hraničnom priechode Vyšné Nemecké – Užhorod. O uvoľnení protestnej akcie informovala na sociálnej sieti.

„Robíme tak na základe výzvy bezpečnostných zložiek a rešpektujeme ju. Tak ako oni rešpektovali naše právo na protest,“ uviedla UNAS. Poďakovala sa taktiež za podporu farmárov.
„Také sú tu tlaky z ukrajinskej strany, že vážne sa to už nedá udržať,“ uviedol ešte pred uvoľnením blokády predseda UNAS Stanislav Skala.

UNAS nesúhlasí so zrušením povoleniek pre ukrajinských autodopravcov v Európskej únii. Blokádou na vstupe kamiónovej dopravy z Ukrajiny, ktorú začala v pondelok (11. 12.), sa pridala k protestu svojich kolegov v Poľsku aj Maďarsku.

Osobná doprava na hraničnom priechode Vyšné Nemecké nebola blokádou obmedzovaná, rovnako ani výstup nákladných vozidiel zo SR na Ukrajinu.

K požiadavkám protestujúcich patrí vypovedanie dohody medzi EÚ a Ukrajinou o cestnej nákladnej doprave, ktorá podľa UNAS „devastačne narušila pomer obchodu a vykonaných prepráv medzi Slovenskom a Ukrajinou v neprospech slovenských dopravcov“.

Žiadajú tiež zavedenie prepravných povolení pre ukrajinských dopravcov či vylúčenie povinnosti registrácie pre prázdne nákladné autá z EÚ prichádzajúce z Ukrajiny na Slovensko v aplikácii „e-čerga“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko