Na hlavný obsah

V gej kluboch a baroch po celej Moskve podnikli razie. Súd označil hnutie LGBTQ+ za extrémistickú skupinu

Urobili to pod zámienkou protidrogovej razie.

V gej kluboch a baroch po celej Moskve podnikli razie. Súd označil hnutie LGBTQ+ za extrémistickú skupinu
Na ilustračnej snímke ľudia kráčajúci po dúhovom priechode pre chodcov. Foto: Unsplash

Ruské bezpečnostné sily podnikli v noci na sobotu razie v gej kluboch a baroch po celej Moskve. Akcia nasledovala necelých 48 hodín po tom, čo ruský najvyšší súd zakázal činnosť „medzinárodného LGBT+ hnutia“ na území Ruska s odôvodnením, že ide o extrémistickú skupinu. Informovala o tom agentúra AP.

Polícia prehľadala napríklad nočný klub, mužskú saunu a bar, kde sa konali večierky LGBT+ ľudí a urobila to pod zámienkou protidrogovej razie, informovali miestne médiá.

Očití svedkovia novinárom povedali, že bezpečnostné služby kontrolovali návštevníkom klubu doklady a tie si aj odfotografovali. Svedkovia tiež uviedli, že prevádzkari klubu dokázali ešte pred príchodom polície varovať zákazníkov.

Razie nasledovali po štvrtkovom (30. 11.) rozhodnutí ruského najvyššieho súdu, ktorý označil „hnutie“ LGBT+ ľudí v Rusku za extrémistickú organizáciu.

Súdne pojednávanie sa konalo za zatvorenými dverami bez prítomnosti žalovanej strany. Ide o najnovší krok v dlhotrvajúcej snahe Ruska za vlády Vladimira Putina obmedzovať uvedenú komunitu ľudí, ktorí majú podľa úradov „netradičnú“ sexuálnu orientáciu a rodové identity. Putin počas 24 rokov pri moci zdôrazňuje „tradičné rodinné hodnoty“.

Žalobu na najvyšší súd podalo v novembri ruské ministerstvo spravodlivosti. Ruské úrady podľa neho identifikovali „znaky a prejavy extrémistickej povahy“ v LGBT+ hnutí pôsobiacom v Rusku, vrátane „podnecovania sociálnych a náboženských nezhôd“. Dôkazy však ruský rezort spravodlivosti neponúkol, napísala AP.

Aktivisti poznamenali, že žalobu podali proti hnutiu, ktoré nie je oficiálnym právnym subjektom, a že na základe širokej a neurčitej definície môžu úrady tvrdo zasahovať proti akýmkoľvek jednotlivcom či skupinám označeným sa súčasť hnutia.

Po súdnom rozhodnutí už bolo zatvorených niekoľko podnikov pre LGBT+ ľudí, vrátane gej klubu Centrálna stanica v Petrohrade.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet