Na hlavný obsah

Vláda Donalda Tuska získala dôveru poľského Sejmu

V stredu by mal kabinet vymenovať prezident Andrzej Duda.

Vláda Donalda Tuska získala dôveru poľského Sejmu
Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Vláda dezignovaného poľského premiéra Donalda Tuska v utorok (12. 12.) získala dôveru dolnej komory parlamentu – Sejmu. Informovala o tom agentúra AFP. Podporilo ju 248 zákonodarcov a 201 bolo proti.

Tusk predtým počas dňa v Sejme povedal, že Poľsko sa pod vedením novej vládnej koalície vráti na svoje právoplatné miesto v Európe. Prisľúbil tiež, že jeho vláda sa bude snažiť zmobilizovať Západ na pomoc Ukrajine, ktorá čelí ruskej agresii.

Popoludní zasadnutie Sejmu narušil incident, pri ktorom Grzegorz Braun, člen krajne pravicovej Konfederácie, hasiacim prístrojom uhasil židovský svietnik menora horiaci vo vestibule parlamentnej sály.

Vedenie dolnej komory ho následne vylúčilo z prebiehajúcej schôdze a nezúčastnil sa na hlasovaní o dôvere vláde. To sa kvôli Braunovmu činu o nejaký čas odložilo.

Zákonodarcovia zo strán novej poľskej koalície prijali výsledok hlasovania skandovaním „Donald Tusk“. Vládu tvoria Tuskova proeurópska Občianska koalícia, centristická Tretia cesta a Nová ľavica.

Končí osemročná vláda PiS

V stredu by mal Tuska a jeho kabinet oficiálne vymenovať do funkcie poľský prezident Andrzej Duda.

Zvolením Tuska za premiéra sa v Poľsku končí osemročné vládnutie konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Hlavnou prekážkou pre koalíciu bude právomoc prezidenta – ktorý je spojencom PiS – vetovať zákony prijaté novým parlamentom. Duda zostane vo funkcii do polovice roku 2025, pripomína PAP.

Tusk bol premiérom Poľska aj v rokoch 2007 – 2014 a v rokoch 2014 – 2019 zastával post predsedu Európskej Rady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet