Na hlavný obsah

Vojna je v novej fáze, tvrdí ukrajinský líder Zelenskyj. Kyjev sa preto obracia na spojencov

Zelenskyj hovoril o štádiu vojny na Ukrajine.

Vojna je v novej fáze, tvrdí ukrajinský líder Zelenskyj. Kyjev sa preto obracia na spojencov
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Vojna s Ruskom sa s príchodom zimy ocitla v novej fáze, a hoci letná ukrajinská protiofenzíva nepriniesla žiadané výsledky, Ukrajina sa nevzdá. V piatok (1. 12.) publikovanom rozhovore s agentúrou AP to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa sústredí na posilnenie domácej zbrojárskej výroby.

Kyjev sa preto obracia na spojencov, aby mu poskytli výhodné pôžičky a licencie na výrobu a opravy ich zbraní. „To je cesta von,“ vyhlásil Zelenskyj s poznámkou, že nič nedesí Rusko viac ako vojensky sebestačná Ukrajina.

Tá sa vojenskej agresii svojho rozlohou výrazne väčšieho suseda bráni už viac ako 20 mesiacov, pomáhajú jej v tom mnohé západné krajiny dodávkami zbraní. Kyjev chce zároveň navýšiť domácu zbrojnú výrobu, aby krajina nebola závislá od vonkajších dodávateľov.

Vláda na tento účel vyčlenila značnú časť rozpočtu, tamojšie zbrojárske firmy produkujú okrem iného bezpilotné lietadlá, ale rodiaci sa priemysel nezvláda zabezpečiť to, čo je potrebné na rozhodujúci posun v boji proti lepšie zásobenému Rusku, píše AP.

Kyjev sa preto teraz obracia na západných spojencov, aby mu ponúkli výhodné pôžičky a kontrakty na výrobu zbraní. Zelenskyj podľa AP napríklad pri svojej ceste do Spojených štátov vyzval amerických predstaviteľov, aby jeho krajine poskytli lacné úvery a licencie na výrobu amerických zbraní.

„Ak sa naša výroba stane silnou, veľmi výkonnou, budeme závislí hlavne od seba. Rusko chápe, že všetky jeho plány na destabilizáciu, expanziu a okupáciu Ukrajiny skončia,“ myslí si ukrajinský prezident. Zároveň je podľa neho nutné Moskve zabrániť obchádzaniu západných sankcií a vyrábať zbrane, v ktorých využíva súčiastky pochádzajúce z iných krajín.

Úlohu zohráva obmedzená veľkosť armády

Kyjevu zároveň robí starosti to, aby súčasná vojna medzi Izraelom a radikálnym islamistickým hnutím Hamas neodviedla v kritickom momente globálnu pozornosť od ruskej invázie na Ukrajinu inam.

Mohlo by to znížiť medzinárodnú pomoc a obmedziť schopnosť Ukrajincov brániť sa. Ukrajina však nespresnila, či otrasy na Blízkom východe už majú hmatateľný dopad na dodávky zbraní alebo finančné prostriedky, píše AP. Ukrajinci podľa svojho prezidenta chápu, že musia „bojovať“ aj o to, aby vo svete udržali pozornosť venovanú ruskej vojenskej agresii.

Zelenskyj v rozhovore, ktorý agentúre poskytol počas cesty do Charkovskej oblasti, okrem iného tiež uviedol, že vojna sa teraz nachádza v novej fáze. „Zima ako celok je nová fáza vojny,“ uviedla hlava štátu. Očakáva sa, že zimné mesiace skomplikujú boje po tom, ako letná protiofenzíva nepriniesla želané výsledky, píše AP.

„Chceli sme rýchlejšie výsledky. Z tohto pohľadu sme, žiaľ, nedosiahli požadované výsledky. To je fakt,“ zhodnotil protiofenzívu Zelenskyj. Ukrajina podľa neho nedostala od spojencov všetky zbrane, ktoré potrebovala, a úlohu zohráva tiež obmedzená veľkosť jeho armády.

„Nie je dostatok sily na rýchlejšie dosiahnutie požadovaných výsledkov. Ale to neznamená, že by sme sa mali vzdať,“ zdôraznil prezident, podľa ktorého Ukrajinci bojujú za to, čo je ich.

A posledné mesiace priniesli z pohľadu Kyjeva aj niekoľko pozitívnych momentov – Ukrajine sa podľa neho podarilo dosiahnuť postupné zisky proti lepšie vyzbrojenému a opevnenému nepriateľovi. Po ukrajinských útokoch zoslabla ruská čiernomorská flotila a funguje dočasný Kyjevom zriadený koridor pre vývoz ukrajinského obilia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet