Na hlavný obsah

P. Pellegrini: Ukrajina musí vyjsť z konfliktu s Ruskom ako víťaz

Požiadal českých partnerov, aby sledovali kroky SR.

P. Pellegrini: Ukrajina musí vyjsť z konfliktu s Ruskom ako víťaz
Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovensko by sa mohlo inšpirovať skúsenosťami, ale aj problémami v systéme viacerých volebných obvodov, ktorý funguje v Českej republike. Skonštatoval to predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini po štvrtkovom (30. 11.) stretnutí s predsedníčkou Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markétou Pekarovou Adamovou.

Šéf NR SR pripomenul, že Slovensko má pre voľby do NR SR v ústave zabetónovaný jednomandátový volebný obvod. „Regióny na Slovensku čoraz intenzívnejšie volajú po tom, aby mali garantovaných svojich zástupcov v parlamente,“ uviedol.

Zdôraznil tiež, že vládna koalícia chce na Slovensku otvoriť diskusiu o prípadnej zmene volebného systému.

Pekarová Adamová prijala podľa Pellegriniho pozvanie na rokovanie vedení parlamentov, o ktorom hovoril už na stretnutí s predsedom Senátu Parlamentu ČR Milošom Vystrčilom.

Kroky Slovenska pri konflikte na Ukrajine

Peter Pellegrini požiadal českých partnerov, aby si počkali na konkrétne kroky Slovenska v súvislosti s konfliktom na Ukrajine a nespoliehali sa na obraz, ktorý sa o Slovensku vytvára. Šéfka českej snemovne ocenila, že slovenská vláda deklaruje potrebu obnovenia hraníc Ukrajiny tak, ako sú medzinárodne uznané.

„Máme možno iný pohľad na to, ako máme pôsobiť v oblasti dodávok zbraní a všeobecne, ako podporiť Ukrajinu, ale zhodujeme sa, že Ukrajina musí byť ten, kto v tomto konflikte musí vyjsť ako víťaz,“ skonštatovala Pekarová Adamová na spoločnej tlačovej konferencii. Ukrajina podľa nej potrebuje pomoc na úrovni humanitárnej aj vojenskej.

Pellegrini vysvetlil predsedníčke poslaneckej snemovne postup Slovenska v súvislosti s Ukrajinou. Požiadal českých partnerov, aby počkali na konkrétne kroky a nespoliehali sa na obraz, ktorý sa o Slovensku vytvára.

Dodal, že Slovensko nesmie pri tejto téme zabudnúť postarať sa o životnú úroveň domáceho obyvateľstva. Prosperujúca Ukrajina môže byť podľa neho prínosom pre rozvoj východného Slovenska. Tiež vyhlásil, že Slovensko bude pozorne sledovať postoj veľkých členských krajín EÚ k Ukrajine.

Potvrdil, že ako jedného z prvých zahraničných diplomatov prijal veľvyslanca Ukrajiny. „Tlmočil som mu môj záujem v najbližšej dobe navštíviť svojho ukrajinského partnera,“ dodal s tým, že zahraničné aktivity potreboval začať v Českej republike. Budúci týždeň chce navštíviť Rakúsko, potom Európsky parlament a predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú. „Potom sa vytvára priestor na návštevu všetkých susedov vrátane Ukrajiny,“ doplnil.

Pekarová Adamová: Nikto nemá záujem V4 opúšťať

Témou rozhovoru bola aj budúcnosť Vyšehradskej štvorky (V4). „Nikto nemá záujem V4 opúšťať, ale stavať na tom, čo nás v nej spája, keď vieme, že mnohé veci nás nespájajú,“ povedala Pekarová Adamová. Podľa nej sa treba sústrediť skôr na praktické veci pre občanov.

Slovensko podľa Pellegriniho nebude meniť svoju zahranično-politickú orientáciu smerom na EÚ a NATO. „Slovensko je jedna z najmenších, ale najotvorenejších ekonomík sveta, preto potrebuje mať prístup na jednotný trh EÚ,“ dodal.

Pozrite si záznam tlačovej konferencie Petra Pellegriniho s Markétou Pekarovou Adamovou po ich spoločnom rokovaní v Prahe:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko