Na hlavný obsah

Ruská vojna je urážkou hodnôt OBSE, povedal severomacedónsky šéf diplomacie

Prítomnosť Sergeja Lavrova v Skopje vyvolala napätie.

Ruská vojna je urážkou hodnôt OBSE, povedal severomacedónsky šéf diplomacie
Zľava ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a minister diplomacie Severného Macedónska Bujar Osmani. Foto: SITA/AP Photo/Boris Grdanoski

Vojna Ruska proti Ukrajine je urážkou zásad, na ktorých si zakladá Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Na úvod ministerského zasadnutia v Skopje to povedal zástupca predsedajúcej krajiny, šéf severomacedónskej diplomacie Bujar Osmani.

Ruskú inváziu jednoznačne odsúdili aj ministri Španielska, Fínska, Švédska a Nemecka, ktorí vystúpili v prítomnosti svojho ruského kolegu Sergeja Lavrova.

„Rusko vpádom na územie Ukrajiny uštedrilo facku OBSE,“ povedal Osmani. Tiež podľa neho podkopalo „dôveru, dialóg a činnosť“ v rámci organizácie. Slová o bezprecedentnom porušení hodnôt organizácie, bezpečnostného poriadku v Európe a Charty OSN zazneli aj v prejavoch fínskej ministerky zahraničných vecí Eliny Valtonenovej, jej švédskeho kolegu Tobiasa Billströma a nemeckej ministerky Annaleny Baerbockovej.

Lavrovova prítomnosť vyvolala napätie

Lavrov prišiel na plenárne zasadnutie bez toho, aby vystúpil pred novinármi, a jeho prítomnosť v Skopje vyvolala rozpory a napätie medzi členskými štátmi OBSE. Estónsky minister zahraničných vecí Margus Tsahkna doplnil bojkot zasadnutia vyhlásením, že „Lavrovovo miesto je pred osobitným tribunálom, nie za stolom v OBSE“.

Lavrov sa nezúčastnil ani na predchádzajúcom zasadnutí ministrov OBSE, ktoré sa konalo minulý rok v Poľsku. Zástupcovia Ukrajiny bojkotovali aj zasadnutie Parlamentného zhromaždenia OBSE vo Viedni vo februári tohto roku kvôli účasti ruskej delegácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet