Na hlavný obsah

Zlá hygiena či predaj po dátume spotreby: Inšpektori vykonali tisíce kontrol potravín, objavili stovky nedostatkov

Kontroly sa uskutočnili počas novembra.

Zlá hygiena či predaj po dátume spotreby: Inšpektori vykonali tisíce kontrol potravín, objavili stovky nedostatkov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ v novembri 2023 vykonali 4097 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Úradná kontrola bola vykonaná u 1227 právnych subjektov a 1952 prevádzok. Nedostatky sa zistili pri 159 kontrolách, z uvedeného počtu bolo zistených 587 nedostatkov.

„Mimo pracovnej doby bolo vykonaných 75 úradných kontrol, počas ktorých inšpektori skontrolovali 44 právnych subjektov a 65 prevádzok, nedostatky boli zistené u 22 maloobchodných prevádzok,“ uviedla ďalej v aktuálnej správe Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

Najviac nedostatkov pri úradných kontrolách potravín sa kontrolami ŠVPS identifikovalo v hygiene, v predaji po dátume spotreby a v označovaní.

„Za zistené nedostatky počas úradných kontrol inšpektori uložili opatrenia na mieste na odstránenie nedostatkov a 35 blokových pokút v celkovej výške 1575 eur,“ dodala veterinárna správa.

„Závažnejšie zistené nedostatky boli riešené v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona o potravinách. V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 80 rozhodnutí o pokute v správnom konaní vo výške 104.500 eur. Najvyššia právoplatná pokuta predstavovala 19.000 eur,“ informovala veterinárna správa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko