Na hlavný obsah

Bezpečnosť na Katolíckej univerzite stráži kamerový systém. Škola je tiež napojená na centrálny pult ochrany

Vstup na parkovisko je možný len cez osobnú kartu.

Bezpečnosť na Katolíckej univerzite stráži kamerový systém. Škola je tiež napojená na centrálny pult ochrany
Na snímke pohľad na budovu Univerzitnej knižnice Katolíckej univerzity v Ružomberku. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vonkajšie i vnútorné priestory Katolíckej univerzity (KU) v Ružomberku nepretržite sníma kamerový systém. V reakcii na otázky k bezpečnostným opatreniam v školách to uviedol referent pre bezpečnostný manažment KU Radislav Kendera.

Kamerový systém sníma aj systém vjazdu motorovými vozidlami do oplotených vonkajších priestorov – parkovísk cez osobnú kartu v rámci univerzity.

„Na základe snímaného reálneho obrazu vedia naši pracovníci vyhodnotiť podozrivú osobu, respektíve situáciu a prizvať na zásah mestskú i štátnu políciu. S tým súvisí aj napojenie KU na centrálny pult ochrany mesta Ružomberok, cez ktorý sa priamo riešia predmetné situácie,“ priblížil Kendera.

Tak isto sa podľa neho okamžite zaznamenáva pohyb v uzavretých priestoroch a spúšťa poplachové upozornenie.

Ďalší systém musí vyriešiť štát

V budovách je nepretržitá vrátnická služba, ktorá preveruje neznáme i podozrivé osoby, alebo podozrivé správanie vôbec. Kendera zdôraznil, že univerzita tiež využíva služby súkromnej bezpečnostnej služby.

Prípadný ďalší reálny bezpečnostný systém musí podľa Kenderu vyriešiť a zabezpečiť štát, v súlade s bezpečnostnou politikou na Slovensku. „Samozrejme, je to otázka financií, licencií, možných postupov pre riešenie špecifických podmienok na jednotlivých vysokých školách.

Tu je mnoho ovplyvňujúcich faktorov – umiestnenie pracovísk – jeden kampus, rozptýlenosť budov v jednom meste alebo vo viacerých mestách a podobne,“ vysvetlil.

Téma bezpečnosti v školách sa stala aktuálne diskutovanou po minuloročnej decembrovej tragickej streľbe na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v centre Prahy.

Slovenské ministerstvo vnútra informovalo, že sa pripravuje bezpečnostný audit v školách, ktorý má poukázať na slabiny a medzery v zabezpečení konkrétnej školy. Avizovalo aj prípravu dotazníka pre vysoké školy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny