Na hlavný obsah

Jedna zo slovenských univerzít uvažuje nad zmenou v prijímacom konaní. Sľubuje si od nej vyššiu bezpečnosť na škole

Psychológovia sú k zmene skeptickí.

Jedna zo slovenských univerzít uvažuje nad zmenou v prijímacom konaní. Sľubuje si od nej vyššiu bezpečnosť na škole
Vchod do Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Foto: RTVS

Psychotesty ako súčasť prijímacieho konania. Uvažuje o nich vedenie košickej Univerzity Pavla Jozefa Šafárika. Chcú tak zvýšiť bezpečnosť v škole. Psychológovia pripomínajú, že testy potenciálnych útočníkov neodhalia. Univerzita chce návrh prerokovať s rezortom školstva.

Študentov košickej Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) chránia v súčasnosti najmä kamery či alarm. Uzavrieť areál podľa platnej legislatívy nemôžu.

„V rámci diskusie s ministerstvom školstva, vedenie univerzity plánuje otvoriť otázku možnosti zavedenia psychologických testov v rámci prijímacieho konania pre uchádzačov o štúdium,“ uviedla hovorkyňa UPJŠ Laura Hoľanová.

„V súčasnosti neexistujú psychotesty, ktoré by odhalili potenciálneho útočníka alebo páchateľa zo strany študentov. Takéto komplexné testy naozaj nie sú vymyslené,“ vysvetlil psychológ Marek Madro.

Možnosti psychotestov ako súčasť prijímacieho konania sa v reportáži vo večerných Správach RTVS venovala redaktorka Katarína Zakuťanská:

Zavedenie psychotestov už riešili pred 25 rokmi aj na Prešovskej univerzite. Riaditeľka Ústavu psychológie zdravia a metodológie výskumu Lekárskej fakulty UPJŠ Andrea Madarasová Gecková spomenula prípad trestného činu, ktorý spáchal jeden zo študentov končiacich ročníkov.

„Už vtedy sme kričali ako odborná obec, že taký psychotest, ktorý by vedel odhaliť, kto v budúcnosti spácha alebo nespácha trestný čin, neexistuje,“ skonštatovala. Doplnila, že v prípadoch z minulosti, ale aj pri streľbe na pražskej univerzite, strelci držali zbrane legálne. „Oni tými psychotestami prešli,“ uviedla.

Cestu vidia v konzultáciách s odborníkmi

Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach vidí cestu v psychologických konzultáciách s odborníkmi aj z externého prostredia.

„Určite by mali mať naši študenti, ale aj zamestnanci, možnosť porozprávať sa o problémoch, ktoré majú. Tak by sa možno podarilo predísť takým skratovým konaniam, ktorých svedkom sme boli v prípade pražskej univerzity,“ vysvetlila hovorkyňa Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach Zuzana Bobríková.

„To by prospelo všetkým, budovanie psychologicky bezpečného prostredia, zlepšovanie otvorenej komunikácie, a to poskytovanie psychologického poradenstva,“ doplnila Andrea Madarasová Gecková.

Zavedenie psychotestov na prijímacích skúškach plánuje vedenie univerzity prerokovať aj s rezortným ministerstvom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny