Na hlavný obsah

Budúcnosťou využívania jadrovej energie sú malé modulárne reaktory, tvrdia odborníci

Vydržia aj náraz malého lietadla.

Budúcnosťou využívania jadrovej energie sú malé modulárne reaktory, tvrdia odborníci
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Veľkou témou uplynulého roka boli takzvané malé modulárne reaktory. Jadrové zdroje, ktoré môžu obslúžiť aj malé obce či dediny, sú podľa odborníkov budúcnosťou využívania tejto technológie. Podľa odborníka sa dajú nainštalovať aj namiesto už existujúcich elektrárni.

V jadre vidí význam aj Európska únia, ktorá ho zaradila medzi zelené druhy energie. Alternatívou k veľkým elektrárňam sú malé modulárne jadrové elektrárne.

Výhodou modulárnej technológie je, že sa dá vyrobiť aj vo fabrike mimo miesta elektrárne. Doteraz boli jadrové reaktory doslova na mieru. Technológia má navyše všestranné využitie.

Budúcnosti jadrovej energetiky sa v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor RTVS Boris Novotňák:

„Môžeme ich umiestniť napríklad vedľa priemyselného parku, kde budú slúžiť aj na výrobu vodíka či vykurovanie domov,“ priblížil generálny riaditeľ Nuclear Europe Yves Desbazeille.

Podobnú funkciu dnes plnia napríklad kogeneračné kotolne, ktoré momentálne ohrievajú menšie mestá. Americký výrobca chce preto uzákoniť, aby malé jadrové elektrárne mohli stáť bližšie k obývaným oblastiam.

„Momentálne je bezpečná vzdialenosť od jadrovej elektrárne zhruba 16 kilometrov. Dúfame že sa nám podarí presadiť, že tieto malé elektrárne budeme môcť stavať len tri kilometre od zastavenej zóny,“ verí viceprezidentka pre energetické systémy Westinghouse Rita Baranwalová.

Projekt na Slovensku

Projekt, ktorý chce na Slovensko priniesť americká firma Westinghouse, by mali schváliť už začiatkom dekády od 2030. Podľa výrobcu vydrží modulárna jadrová elektráreň aj náraz malého lietadla.

„Technológia dovoľuje reaktoru fungovať viac ako 72 hodín aj v prípade výpadku energie. Reaktor preto nevyžaduje zásah z vonku ani dieselový generátor. Chladenie prebieha za pomoci kontajneru s vodou, ktorý ho ochladzuje za pomoci gravitácie,“ vysvetlila Baranwalová.

Význam využívania malých jadrových reaktorov vidia aj viaceré krajiny vrátane susedného Česka. To nedávno vyzvalo Európsku úniu na väčšiu podporu tohto odvetvia. Ďalšou výhodou je podľa odborníka to, že vedia lepšie využiť palivo.

„Reaktory štvrtej generácie vedia spaľovať oveľa viac z uránového paliva. Dokonca sú schopné páliť aj materiál, ktorý dnes považujeme za nukleárny odpad, a preto sú efektívnejšie,“ doplnil Desbazeille.

Nevýhodou technológie je, že jadrový odpad musíme aj napriek opatreniam stále niekde uložiť. Zaostávajú aj v pomere cena-výkon, kde vychádza, že nie sú o nič lacnejšie ako ich veľké sestry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika