Na hlavný obsah

Premiér Fico: Slovensko pokračuje v príprave projektu spoločnej jadrovej elektrárne s Českom

S ministerkou Sakovou predstavili priority rezortu hospodárstva.

Premiér Fico: Slovensko pokračuje v príprave projektu spoločnej jadrovej elektrárne s Českom
Ministerka hospodárstva Denisa Saková a premiér Robert Fico. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovensko pokračuje v spolupráci s Českou republikou na príprave projektu výstavby novej veľkej jadrovej elektrárne na západnom Slovensku. Zvažuje sa aj alternatíva využitia malých modulárnych reaktorov. Vyplýva to zo štvrtkového (6. 11.) vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

„Je tu možnosť pokračovať vo výstavbe nového veľkého bloku alebo druhá možnosť je pokračovať s tzv. malými reaktormi. Stále platí harmonogram prác v spolupráci s Českou republikou, kde pripravujeme výstavbu ďalšieho bloku jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach,“ povedal premiér novinárom.

Projekt novej jadrovej elektrárne na Slovensku pripravuje pološtátna spoločnosť Jadrová energetická spoločnosť Slovenska (JESS), v ktorej má 49-percentný podiel česká energetická skupina ČEZ.

Priority rezortu hospodárstva

Hlavou prioritou ministerstva hospodárstva bude zabezpečenie cenovej dostupnosti a stability všetkých druhých energií pre domácnosti, podnikateľský aj verejný sektor. Podstatnou úlohou MH bude taktiež prilákanie nových zahraničných investorov a podpora tých domácich. Informovala o tom ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) na tlačovej konferencii s predsedom vlády.

„Bol to jeden z predvolebných sľubov, ktoré strana Hlas-SD dala obyvateľom, že v prípade každej energetickej krízy, ktorá nás bude čakať, sa o ľudí postará a bude sa snažiť tlmiť negatívne dosahy energetickej krízy. Sľubovali sme taktiež zabezpečiť silnú ruku štátu v energetickej politike a v podnikoch kritickej infraštruktúry. Je moja priorita, aby som toto zabezpečila,“ uviedla Saková.

Ministerka chce bližšiu koordináciu s ostatnými rezortmi

Ministerka zároveň spomenula, že sa bude snažiť o bližšiu koordináciu s ministerstvom školstva, podnikateľským sektorom, a vyššími územnými celkami, ktoré majú v kompetencii stredné školy. A to preto, aby z nich vychádzali študenti pripravení pre aktuálne potreby trhu práce. Dodala, že jednou z jej priorít bude aj stabilizácia podnikateľského prostredia.

Fico doplnil, že očakáva, že štvrtý blok jadrovej elektrárne Mochovce by v roku 2025 už mohol „nabehnúť“ na plný výkon. „To už bude Slovensko z pohľadu elektrickej energie jasne proexportne orientovaná krajina,“ dodal.

Fico taktiež informoval, že poveril jeho tím poradcov, aby začali pracovať na novom legislatívnom rámci, ktorý by firmám krátil lehoty na prijatie pracovnej sily zo zahraničia, ak sa firme nedarí zohnať ju na domácom trhu. „Prioritou však musí zostať dať prácu a nájsť pracovnú silu na Slovensku aj za tú cenu, že budeme tlačiť na samosprávne kraje,“ dodal. Tie by podľa neho mali stredné školstvo prispôsobiť potrebám podnikateľského sektora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika