Na hlavný obsah

Cena českého piva stúpa, nálada v krajine klesá, píše nemecký portál. Mnohé krčmy budú musieť zavrieť

Česi vypijú najviac piva na obyvateľa v Európe.

Cena českého piva stúpa, nálada v krajine klesá, píše nemecký portál. Mnohé krčmy budú musieť zavrieť
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Drahšie české pivo, to je téma, ktorá zaujala nemecký portál Tagesschau. Tak ako cena tradičného českého nápoja stúpa, tak klesá nálada v krajine, píšu v titulku.

Autorka článku hneď na úvod pripomenula, že pre Čechov je to seriózna téma, skonzumujú totiž najviac piva v prepočte na obyvateľa v Európe. A práve vyššia DPH na tento mok môže vyjsť vládu v Prahe poriadne draho.

Štamgast jednej z pražských krčiem hovorí, že vláda, ktorá zvýši ceny piva, padne. Portál Tagesschau píše, že mnohé druhy tohto nápoja sú lacnejšie nielen v Poľsku, ale aj v Nemecku.

Vláda sa v rámci úsporných opatrení rozhodla pre zvyšovanie DPH, pri čapovanom pive je to z 10 na 21 percent. Pol litra tak od januára zdraželo v priemere o 20 centov. Konzervatívno-liberálna koalícia obmedzila dotácie, zvýšila dane pre firmy, s časti aj na potraviny a cigarety.

Hlbšie do vrecka majú aj vodiči, vzrástla cena diaľničných známok i pokuty. Horúca debata je však pri pive, najmä zo strany pivovarov a prevádzkovateľov podnikov.

Odborník na výskum piva Tomáš Maier z českej poľnohospodárskej univerzity v Prahe pre Tagesschau povedal, že vláda ohrozuje kultúrne dedičstvo krajiny. „Pre dediny bude takéto drastické zvýšenie DPH na pivo fatálne,“ povedal.

Mnohé krčmy budú musieť zavrieť. V tých, ktoré prežijú, budú podľa portálu naďalej hlasno nadávať na vládu. Tá má v súčasnosti iba 17-percentnú podporu, nižšiu ako vláda v Berlíne. Tagesschau tvrdí, že to môže využiť populista expremiér Andrej Babiš a vyhrať voľby do Európskeho parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika