Na hlavný obsah

Izrael a Hamas ďalej rokujú o prepustení rukojemníkov, Netanjahu ale podmienky hnutia odmietol

Na obe strany naliehajú viaceré krajiny.

Izrael a Hamas ďalej rokujú o prepustení rukojemníkov, Netanjahu ale podmienky hnutia odmietol
Izraelskí vojaci cestujú na armádnom obrnenom transportéri. Foto: TASR/AP

Rokovania medzi Izraelom a Hamasom o prepustení zadržiavaných rukojemníkov vraj pokračujú. Tvrdí to portál The Wall Street Journal. USA, Egypt a Katar na obe strany naliehajú, aby pristúpili k diplomatickému procesu zahŕňajúcemu postupné kroky. Uviedol portál s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Začiatkom by bolo prepustenie rukojemníkov, po ktorom by nasledoval odsun izraelskej armády z Gazy a koniec vojny. Rokovania by podľa správy mali pokračovať v najbližších dňoch v Káhire.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však v nedeľu podmienky Hamasu odmietol. Podľa WSJ Hamas žiada za prepustenie vyše 130 rukojemníkov ukončenie vojny. Ďalej stiahnutie izraelských síl a pokračovanie vlády Hamasu v Pásme Gazy.

Požaduje tiež prepustenie „vrahov a násilníkov“, ktorých Izrael zadržal po brutálnom útoku Hamasu a ďalších extrémistov zo 7. októbra. „Ak by sme s tým súhlasili, potom by naši vojaci padli zbytočne,“ vysvetlil svoj krok Netanjahu.

V takom prípade by podľa neho Izrael nebol schopný zaručiť bezpečnosť svojich občanov. Ďalší útok by bol podľa neho len otázkou času. Izrael a Hamas sú však prinajmenšom znova ochotní viesť rozhovory. Tie uviazli po ukončení prímeria v novembri, píše WSJ s odvolaním sa na zdroje oboznámené s rokovaniami.

Ochota hovoriť o rámcových podmienkach je pozitívnym krokom, citoval denník jeden zo zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet