Na hlavný obsah

Česko vlani zažilo najteplejší rok od roku 1961. Jeden mesiac bol najteplejší od začiatku meraní

Zrážkovo bol rok normálny.

Česko vlani zažilo najteplejší rok od roku 1961. Jeden mesiac bol najteplejší od začiatku meraní
Ilustračná snímka - Historické centrum Prahy. Foto: Pixabay

Pre Česko bol rok 2023 podľa meteorológov najteplejší od roku 1961, keď sa v krajine začali počítať priemerné teploty. Priemerná ročná teplota vzduchu bola vlani o 1,4 stupňa vyššia oproti normálu. V stredu (3. 1.) to uviedol Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Rok 2023 bol na území ČR teplotne silno nadnormálny, priemerná ročná teplota vzduchu 9,7 stupňa bola o 1,4 stupňa vyššia než normál 1991-2020. Ide tak o vôbec najteplejší rok zaznamenaný v rade od roku 1961,“ napísali meteorológovia.

Okrem apríla a mája priemerné teploty v uplynulom roku dosiahli každý mesiac vyššie hodnoty oproti normálu z rokov 1991-2020. Medzi výrazne teplé mesiace patrili podľa ČHMÚ január, september, október a december. Pričom september ohodnotili ako mimoriadne nad normálom – bol najteplejším dosiaľ zaznamenaným septembrom na území ČR.

Veľmi chladný bol naopak apríl – s priemernou teplotou 6,4 stupňa bol teplotne veľmi pod normálom.

Zrážkovo bol rok 2023 pre Česko podľa meteorológov normálny. Najviac pršalo v auguste – úhrn zrážok dosiahol 135 mm, čo je 173 percent normálu. Zrážkovo silne nadnormálne boli aj mesiace apríl, august a november. Naopak veľmi suchý bol september, keď v ČR spadlo priemerne len 18 mm zrážok, čo je 30 percent normálu.

ČHMÚ upozornil, že ide zatiaľ iba o predbežné údaje a môžu sa ešte meniť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet