Na hlavný obsah

Slovensko má za sebou normálne až nadnormálne teplý december. Vieme, kde namerali najvyššiu teplotu

Meteorológovia zverejnili predbežné zhodnotenie decembra.

Slovensko má za sebou normálne až nadnormálne teplý december. Vieme, kde namerali najvyššiu teplotu
Voda pri sútoku Dunaja a Moravy zaplavila časť Slovanského nábrežia pod hradom Devín v Bratislave 25. decembra 2023. Foto: TASR/Dano Veselský

Mesiac december bol po teplotnej stránke na celom území Slovenska normálne až nadnormálne teplý.

Odchýlka priemernej mesačnej teploty vzduchu od normálu 1991 – 2020 sa pohybovala v intervale od 0,5 stupňa v Spišských Vlachoch do plus 2,6 stupňa v Kuchyni. Vyplýva to z predbežného zhodnotenia uplynulého mesiaca na sociálnej sieti Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

„Najvyššia priemerná mesačná teplota vzduchu bola 3,3 stupňa v Kuchyni, na letisku a rovnako v Sološnici a Skalici. Najnižšia priemerná mesačná teplota vzduchu bola mínus 2,2 stupňa v obci Čierny Balog,“ uviedli meteorológovia.

Podotkli, že absolútne najnižšiu teplotu vzduchu v polohách do 1000 metrov nad morom namerali dňa 4. decembra v obci Polomka, mínus 18 stupňov. Na Lomnickom štíte to bolo 23. decembra mínus 18,8 stupňa. Naopak, absolútne najvyššia teplota vzduchu bola 14,9 stupňa v Blahovej dňa 25. decembra.

„Výrazne nad 14 stupňov bolo aj v Lenartovciach, 14,8 stupňa, a Bratislave-letisku, 14,7 stupňa,“ dodali.

Zároveň bol december na väčšine územia Slovenska zrážkovo normálny až mimoriadne vlhký. „Percento normálu 1991 – 2020 mesačného úhrnu zrážok bolo najvyššie, 271,1 percenta, v Prievidzi a najnižšie, 108,1 percenta, v Medzilaborciach,“ ozrejmil SHMÚ.

Tiež najnižší mesačný úhrn bol na zrážkomernej stanici Prešov-vojsko 35,2 milimetra a najvyšší na stanici Kľak 192,7 milimetra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko