Na hlavný obsah

Zmena chuti, čuchu a slabá imunita: Pani Moniku trápi dlhý covid už druhý rok

Naraziť naň môže takmer každý piaty nakazený.

Zmena chuti, čuchu a slabá imunita: Pani Moniku trápi dlhý covid už druhý rok
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

COVID-19 sa podľa lekárov stal bežným, prevažne sezónnym ochorením. Momentálny hlavný variant sa prejavuje aj dlhotrvajúcim kašľom alebo črevnými problémami. Po skončení akútnej nákazy u niektorých ľudí zostávajú dlhotrvajúce zdravotné problémy. Môžu trvať mesiace, ale aj roky.

S problémami sa po prekonaní ochorenia COVID-19 stretla aj pani Monika. Postcovidový syndróm ju trápi už druhý rok.

„Stratila som chuť a čuch, nevrátili sa mi a nastala u mňa parosmia – zmena chute a čuchu. Napríklad mäso vnímam ako nejaké výkaly. Prvý rok som nedokázala vôbec variť. Keď som otvorila chladničku, plakala som. Popritom ešte mám narušenú veľmi imunitu,“ opísala pani Monika.

Dlhý covid netrápi len pani Moniku. Postcovidovému syndrómu sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Natália Krížová:

Podľa najnovších dát na dlhý covid narazí po prekonaní akútnej nákazy do 20 percent pacientov. Ich zdravotné problémy pretrvávajú viac ako 90 dní.

„Myslím si, že najčastejšie ľudia popisujú neskutočnú únavu. Ďalší syndróm sú bolesti hlavy, samozrejme je to respiračné ochorenie, takže je to dýchavičnosť. Neurosymtómy, čiže strata kognitívnych schopností, strata plynulosti reči, spájať myšlienky, logicky nadväzovať. Títo ľudia, napríklad, nevedia v práci riešiť problémy, ktoré predtým bežne zvládli,“ opísala virologička Tatiana Betáková.

Pani Monika si nemôže dovoliť žiadnu väčšiu námahu. „Prídem z lesa, čo milujem, prejde deň alebo dva, dostanem triašky, horúčky, bolesti kĺbov, svalov. Ja som už druhý rok na maródke,“ uviedla.

Dlhý covid usmernenia zatiaľ nemá

Aj keď je postcovidový syndróm častejší u pacientov s vážnym priebehom covidu, odborníci upozorňujú, že môže postihnúť aj ľudí, u ktorých prebehlo ochorenie mierne.

„Príčin prečo k takému niečomu môže dôjsť je, samozrejme, v podstate veľa. Môže to byť to iniciálne základné poškodenie rôznych orgánov, nie teda iba pľúc základnou infekciou, môže to byť perzistovanie vírusu v organizme, môže to byť autoimunitné ochorenie, ktoré COVID-19 spustil,“ priblížil prednosta kliniky pneumológie SZU a UNB Štefan Laššán.

Ministerstvo zdravotníctva tému dlhého covidu eviduje ale nemá k nej žiadne špeciálne usmernenia.

„U každého pacienta sa prejavuje iným spôsobom a zahrnuje iné zdravotné problémy, to znamená, že to liečenie je primárne diagnostikované u všeobecného lekára. Neexistujú nejaké komplexné centrá,“ informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková. Odborníci sa zhodujú, že očkovanie znižuje aj pravdepodobnosť vzniku dlhého covidu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko