Na hlavný obsah

Dojčiacu matku mali štyri dni držať v cele za krádež čipsov. Prípadom sa zaoberá ombudsman

Prípad sa stal na prelome rokov v Medzilaborciach.

Dojčiacu matku mali štyri dni držať v cele za krádež čipsov. Prípadom sa zaoberá ombudsman
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Verejný ochranca práv (VOP), tzv. ombudsman, Róbert Dobrovodský sa zaoberá medializovaným prípadom umiestnenia dojčiacej matky z Medzilaboriec do cely policajného zaistenia (CPZ).

Ombudsman na sociálnej sieti uviedol, že sa polície opýta, aký nevyhnutný dôvod viedol k obmedzeniu osobnej slobody. Išlo totiž o osobu podozrivú z drobnej majetkovej trestnej činnosti. Zaujíma ho aj akým spôsobom pri policajnom zákroku brali do úvahy osobitnú situáciu tejto osoby a najlepší záujem maloletého dieťaťa.

„V prípade, že zo zistení vyplynie záver, že súčasná právna úprava vyžaduje precizovať režim umiestňovania matiek do CPZ z dôvodu eliminácie excesov zo strany polície, o týchto zisteniach informujem Ministerstvo vnútra SR – ako gestora právnej úpravy a Národnú radu SR,“ uviedol Dobrovodský.

Ako podotkol, podľa aktuálnej právnej úpravy umiestnenie matky do CPZ nepodlieha osobitnému právnemu režimu.

„V niektorých prípadoch je pri umiestňovaní do CPZ potrebné vyjadrenie lekára, zákon však v tomto prípade na prípad dojčiacej matky nepamätal. Na druhej strane však platí, že polícia môže zasiahnuť do základných práv len v miere nevyhnutnej na dosiahnutie sledovaného účelu,“ spresnil.

Rozhodnutie súdu skúmať nemôže

Rozhodnutie súdu o trestnej zodpovednosti preskúmať, ako tvrdí, nemôže, pretože trestný proces je z pôsobnosti verejného ochrancu práv vyňatý. Vo všeobecnosti však považuje odbornú diskusiu o trestnej zodpovednosti za drobné majetkové delikty za veľmi potrebnú.

„Zvlášť, ak je v súčasnosti na úrovni vlády SR a zákonodarného zboru deklarovaná snaha zmierňovať trestnú politiku štátu,“ vysvetlil. Dobrovodský zároveň považuje za potrebné aj humanizovať podmienky výkonu trestných sankcií pre tehotné ženy a matky maloletých detí.

Portál noviny.sk informoval, že matka piatich detí z Medzilaboriec sa na prelome rokov 2023 a 2024 dostala do CPZ pre krádež čipsov. Strávila tam štyri dni. Jej najmladšie, 1,5-ročné dieťa, podľa slov jej obhajcu dojčení. Prípad riešili v tzv. superrýchlom konaní. Prokurátor ženu obžaloval z trestného činu krádeže.

Polícia odmieta pochybenie

Polícia vo vyjadrení tvrdí, že matka už dojčiť nemala. Zároveň deklaruje, že žena mala v cele zabezpečené štandardné podmienky vrátane stravy. Ošetril ju aj lekár, ktorý schválil jej pobyt v cele.

Polícia priblížila, že 29. decembra 2023 došlo k drobnej krádeži, keď žena mala odcudziť tovar v hodnote 4,40 eura z obchodného domu.

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jany Ligdayovej, tento čin nasledoval po predchádzajúcej krádeži tej istej ženy v júli 2023 v tom istom obchodnom dome, za ktorú bola pôvodne uložená bloková pokuta.

Novší prípad jej krádeže teda klasifikovali ako trestný čin. „Umiestňujúcim policajtom bola vyťažená obvinená žena, u ktorej bolo zistené, že už nedojčí,“ uviedla Ligdayová.

Žene 31. decembra 2023 po konzultácii s právnym zástupcom a následnom lekárskom ošetrení privolali rýchlu zdravotnú pomoc do CPZ. Hovorkyňa polície však uviedla, že k zdravotným dôvodom sa nemôže vyjadriť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny