Na hlavný obsah

Krádeže dreva v TANAP-e sa opakujú, zachytili ich aj na videu. Zlodejov neodrádza ani hrozba väzenia

Lesníci musia posilniť hliadky.

Krádeže dreva v TANAP-e sa opakujú, zachytili ich aj na videu. Zlodejov neodrádza ani hrozba väzenia
Krádeže dreva v TANAP-e sa opakujú. Foto: RTVS

Krádeže dreva v Tatranskom národnom parku (TANAP) sa opakujú. Svedčí o tom aj podnet od nášho diváka, ktorý nakrútil zlodejov dreva v blízkosti rezervácie Poš. Zima je exponované obdobie a lesníci v týchto dňoch posilňujú hliadky v celom národnom parku.

Do redakcie sme dostali video, na ktorom vidieť ako dvaja muži odnášajú z lesa kmeň stromu. „Nebolo to v prírodnej rezervácii Poš, ale bolo to v porastoch, ktoré sú súčasťou TANAP-u,“ priblížil námestník Správy TANAP-u Slavomír Celer.

Niektorých neodradí ani hrozba väzenia. Aj v lesoch mesta Spišská Belá, ktoré sú súčasťou TANAP-u, hliadky pravidelne narazia na čerstvé pne alebo na stromy, ktoré zlodeji poškodia, aby vyschli.

„Za posledný rok sme zaevidovali zničenú plochu mladého lesného porastu na výmere jedného futbalového ihriska,“ priblížil riaditeľ Mestských lesov Spišská Belá František Pisarčík.

Krádeže dreva v TANAP-e v reportáži v Správach RTVS rozobrala redaktorka Ivana Ratkovská:

O palivové drevo majú záujem osadníci

Palivové drevo ponúkajú lesníci aj priamo z Tatranského národného parku. Pokúšajú sa takto predísť tomu , aby obyvatelia vyrúbali najvzácnejšie stromy. „Tie povolenky vydáme na dva týždne, symbolické 10 eur zaplatia a máme vydaných 120 až 130 povolení za rok,“ informoval Pisarčík.

„Za minulý rok sme pripravili 2211 kubíkov palivového dreva v rámci celého TANAP-u pre obyvateľov v podhorí Tatier,“ pokračoval Celer.

O palivové drevo z TANAP-u je veľký záujem aj v osade pri Rakúsoch. Miestni sú naň odkázaní. „Nemám informácie o tom, že sa rúbe nelegálne. Ale vidím ich, ako si vozia na vozíkoch a majú lístok do siedmich centimetrov – väčšinou tie haluziny. Čistia les,“ skonštatoval koordinátor aktivačných prác ObÚ Rakúsy Marek Miga.

„Keď im určíte pravidlá, ľudia sa naučia ich rešpektovať len je to taký zdĺhavejší proces,“ myslí si starostka Rakúsov Monika Jurašková.

Systém lístkov ale pre všetkých záujemcov nestačí. Tým najchudobnejším preto lesy mesta Spišská Belá darovali 14 kubických metrov guľatiny. „Nám doviezli celú vlečku úplne zadarmo. Tešíme sa. Rozdáme ich najchudobnejším vdovám,“ informovala Jurašková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko