Na hlavný obsah

Domácnosti na Slovensku nedokázali sporiť toľko, ako predtým. Rok 2024 má priniesť zmenu k lepšiemu

Po dvoch rokoch by platy mali rásť aj po započítaní inflácie.

Domácnosti na Slovensku nedokázali sporiť toľko, ako predtým. Rok 2024 má priniesť zmenu k lepšiemu
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: RTVS

Slovenské domácnosti si v uplynulom roku nedokázali sporiť toľko ako v predchádzajúcom období. Pokles je výrazný. Podľa ekonómov by však v novom roku malo byť hojnosti viac. Po dvoch rokoch by platy mali rásť aj po započítaní inflácie.

Z čistého príjmu si priemerná domácnosť v uplynulom roku odložila len minimum finančných prostriedkov. Miera úspor preto ešte nikdy neklesla hlbšie.

„Ak sa pozrieme na nejaký dlhodobý priemer, tak vidíme, že domácnosti dokážu sporiť alebo teda odložiť si približne 8 až 10 percent. Aktuálne je to niekde na úrovni 2 respektíve 3 percent,“ vysvetlil situáciu Marián Kočiš, analytik Slovenskej sporiteľne.

Reportáž o finančných pomeroch Slovákov pripravil pre Správy RTVS redaktor Vladimír Amrich:

„Úspory domácností boli ovplyvňované predovšetkým vysokou mierou inflácie, ktorá v tomto roku dosiahla na Slovensku historické rekordy v ére eura,“ vyjadril sa analytik 365.banky Tomáš Boháček.

Infláciu v budúcom roku pomôže utlmiť aj predĺženie stropu na ceny energií. Národná banka zároveň predpovedá, že mzdy budú stále rásť rýchlym tempom.

Väčšina bohatstva je v nehnuteľnostiach

„Situácia domácností sa v krátkodobom horizonte výrazne zlepší. Očakávame, že časť nárastu reálnych príjmov, ktoré vzniknú vďaka poklesu inflácie, pôjde do spotreby a časť do úspor,“ zhrnul hlavný ekonóm Národnej banky Slovenska Martin Reiner.

Slovenské domácnosti majú väčšinu svojho bohatstva zainvestovaného do nehnuteľností.

„Keďže tie nehnuteľnosti v posledných rokoch nadobudli na hodnote, tak objem majetku sa v podstate následkom zvýšenia cien nehnuteľností zvýšil Slovákom približne o štvrtinu,“ uviedol Tomáš Boháček.

„Ak sa pozrieme iba na finančný majetok, to znamená na úspory v bankách alebo teda na hotovosť, prípadne na investície, tak slovenské domácnosti majú aktuálne približne 100 miliárd vo finančnom majetku. A od roku 2000 tento finančný majetok vzrástol po očistení o infláciu trojnásobne, to znamená, že bohatneme,“ priblížil Marián Kočiš.

Spotrebitelia sa aj naďalej zadlžovali, predovšetkým cez úvery na bývanie. Keďže tieto dlhy sa domácnostiam darí splácať, nepredstavuje to výraznejší ekonomický problém. Vysoká miera vlastníctva nehnuteľností tiež pomáha znižovať majetkové nerovnosti medzi domácnosťami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika