Na hlavný obsah

Vznik nového ministerstva cestovného ruchu a športu sa odkladá. Ústavný právnik vysvetlil, aké sú možnosti

Ministerstvo malo vzniknúť už 1. januára.

Vznik nového ministerstva cestovného ruchu a športu sa odkladá. Ústavný právnik vysvetlil, aké sú možnosti
Prezidentka SR Zuzana Čaputová Foto: TASR/Martin Baumann

Slovensko malo mať od januára nové ministerstvo cestovného ruchu a športu. Jeho vznik sa však odkladá. Prezidentka Zuzana Čaputová totiž nepodpísala kompetenčný zákon. Definitívne rozhodnutie oznámi na budúci týždeň.

Vládna koalícia obhajovala zriadenie nového rezortu tým, že cestovný ruch a šport sú na Slovensku dlhodobo zanedbávané. Šéf SNS Andrej Danko argumentoval, že kým náš štát investuje do turizmu ročne len 21 miliónov eur, v Maďarsku je to 6-krát viac. Ministerstvo malo vzniknúť už 1. januára.

Reportáž o novom ministerstve pripravili pre Správy RTVS redaktori Jakub Horáček a Veronika Čokinová:

„Vzhľadom na komplexnosť právnej úpravy prezidentka využije zákonnú lehotu, ktorú na posúdenie zákona má a svoje rozhodnutie oznámi v priebehu budúceho týždňa,“ povedal Martin Strižinec, hovorca prezidentky.

Možnosti podľa ústavného právnika

„Pani prezidentka, žiaľ, nikdy nič dobré pre Slovensko neurobila a tak sa aj zapíše do dejín Slovenska,“ vyjadril sa Andrej Danko.

Ústavný právnik vysvetľuje, že pre rozhodnutie prezidentky nemôže novela zákona nadobudnúť účinnosť od nového roka. Jednou z možností je, že ju hlava štátu po prvom januári dodatočne podpíše.

„Tam by došlo k problému z hľadiska retroaktivity, pretože keď by ten zákon hovoril, že má nadobudnúť účinnosť 1. januára 2024 a bol by publikovaný v zbierke zákonov po prvom januári, čiže by účinnosť bola skôr ako platnosť,“ priblížil ústavný právnik z Právnickej fakulty UK v Bratislave Vincent Bujňák.

„Tá druhá, pravdepodobnejšia možnosť je, že nepodpísaním do 31. decembra tým signalizuje, že využije svoje právo veta. Potom sa tým má parlament zaoberať a potrebuje nájsť 76 poslancov minimálne na to, aby prelomili takéto veto hlavy štátu,“ doplnil Bujňák.

Keďže zákon mal platiť od začiatku roka, zákonodarcovia by tak museli pred prelomením veta prezidentky posunúť jeho účinnosť.

„Poslanci už nemôžu do tohto schváleného zákona dopĺňať nejaké nové veci, ale je tam jedna výnimka. Poslanci to ešte vedia upraviť cestou pozmeňujúcich návrhov,“ doplnil ústavný právnik.

Úpravou kompetenčného zákona má vzniknúť nielen nové ministerstvo. Novela má okrem iného umožniť ľahšie odvolávanie šéfov niektorých úradov, vrátane predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou či Štatistického úradu.

Opozičné hnutie Slovensko požiadalo listom prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby novelu kompetenčného zákona nepodpísala. Na vetovanie novely vyzvali hlavu štátu aj poslanci z KDH.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko