Na hlavný obsah

Prvá korunka spoznala svoju majiteľku. Švédka Hectorová suverénne ovládla preteky obrovského slalomu v Jasnej

Vlhová vypadla v prvom kole po páde vo vrchnej časti trate.

Prvá korunka spoznala svoju majiteľku. Švédka Hectorová suverénne ovládla preteky obrovského slalomu v Jasnej
Švédska lyžiarka Sara Hectorová. Foto: TASR/AP

Švédska lyžiarka Sara Hectorová ovládla sobotné (20. 1.) preteky SP v obrovskom slalome v Jasnej. V slovenskom lyžiarskom stredisku predviedla najrýchlejší čas v prvom aj druhom kole.

Druhú priečku obsadila s mankom jednej sekundy a 52 stotín Američanka Mikaela Shiffrinová. Stupne víťazov doplnila Novozélanďanka Alice Robinsonová. Slovenka Petra Vlhová do hry o víťazstvo nezasiahla, po páde v prvom kole skončila v nemocnici.

Poradie prvej trojice po finálovom kole kopíruje úvodné. Svoj 95. triumf v prestížnom seriáli chcela dosiahnuť priebežná líderka celkového poradia SP Shiffrinová.

Americká hviezda predviedla kvalitný výkon, ktorým hodila rukavicu Hectorovej. Švédka však zvládla tlak a suverénnym spôsobom zopakovala skvelú jazdu z prvého kola a zaznamenala svoje piate prvenstvo v „obráku“ v kariére.

Kartami výrazne zamiešalo už prvé kolo, ktoré ovplyvnila prítomnosť ľadu na trati. Spomedzi elitných pretekárok ako prvá vypadla líderka celkového poradia v obrovskom slalome Federica Brignoneová, ktorá spadla už na štvrtej bránke.

Po páde Brignoneovej nastavila latku s dvojkou Lara Gutová-Behramiová zo Švajčiarska a o tri sekundy ju prekonala Hectorová.

Náročnosť zjazdovky Lúková sa podpísala aj na čase Valerie Grenierovej, ktorá zaostala o 4,59 sekundy. Talianka Marta Bassinová dokonca prišla do cieľa s mankom 8,21 s. Najvýraznejšie sa dokázala Hectorovej priblížiť priebežná líderka SP Mikaela Shiffrinová, ktorá stratila „len“ sekundu.

Tisíce slovenských fanúšikov „zmrzli“ už po pár sekundách jazdy zlatej olympijskej medailistky z Pekingu. Vlhová na ľadom pokrytej trati na výjazde z deviatej brány vyšla z ideálnej stopy, v snahe o korekciu zatlačila na vnútornú lyžu a stratila kontrolu.

Výsledkom toho bol nepríjemný pád. V snahe predísť mu si Vlhová navyše podvrtla koleno a skončila v opatere lekárov, ktorí ju na záchranných saniach zviezli dolu zo zjazdovky a následne transportovali vrtuľníkom na vyšetrenie do nemocnice. Vlhová za búrlivého potlesku zamávala svojim fanúšikom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport