Na hlavný obsah

Fínsko predĺžilo uzáveru hranice s Ruskom, obáva sa opätovného prílivu migrantov

Uzávera mala pôvodne skončiť v polovici januára.

Fínsko predĺžilo uzáveru hranice s Ruskom, obáva sa opätovného prílivu migrantov
Uzavretá rusko-fínska hranica. Foto: ČTK/imago stock&people/Lauri Heino

Fínsko predĺžilo uzáveru svojej hranice s Ruskom zhruba o štyri týždne do 11. februára, oznámilo vo štvrtok (11. 1.) podľa Reuters fínske ministerstvo vnútra. Hranicu Fínsko uzavrelo v novembri minulého roka pre nárast žiadateľov o azyl.

Helsinki tvrdia, že ruské úrady s cieľom vyvolať migračnú krízu prepravovali k rusko-fínskej hranici žiadateľov o azyl z blízkovýchodných, afrických a ďalších krajín, ktorí nemajú platné doklady. Moskva takéto tvrdenie odmietla.

Uzávera mala pôvodne skončiť v polovici tohto mesiaca. Všetky priechody na fínsko-ruskej hranici ale zostanú uzavreté najmenej do 11. februára, oznámilo podľa Reuters ministerstvo.

Zhruba v polovici decembra sa nakrátko otvorili dva priechody na hranici, už po niekoľkých hodinách sa ich ale Fínsko rozhodlo opätovne uzavrieť, keď vyšlo najavo, že prílev migrantov sa nezmenšil.

„Súdiac podľa informácií zhromaždených úradmi je pravdepodobné, že fenomén začne nanovo a bude sa rozširovať, ako nám ukázali predchádzajúce skúsenosti,“ oznámilo vo štvrtok ministerstvo vnútra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet