Na hlavný obsah

Britské národné jedlo sa ocitlo v ohrození. Ide o pomstu Moskvy za protiruské sankcie

Britskí rybári majú zákaz loviť v Barentsovom mori.

Britské národné jedlo sa ocitlo v ohrození. Ide o pomstu Moskvy za protiruské sankcie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ruská federácia ohrozuje svetoznáme britské národné jedlo Fish’n’Chips – teda vyprážanú rybu s hranolkami. Kremeľ totiž podporil návrh tamojšieho rezortu obchodu, ktorý nepovoľuje britským rybárom loviť v Barentsovom mori. Podľa Moskvy je to odveta za protiruské sankcie.

Britskí rybári lovia tresku obyčajnú a tresku škvrnitú v Barentsovom mori severne od Nórska už od roku 1956. Ročne tam vylovia stovky tisíc ton tresky, ktorá predstavuje 40 percent celkovej spotreby v Spojenom kráľovstve. Práve z nej sa vyrába Fish´n´Chips.

„Ak našich rybárov vyhostia z ruských vôd, budú sa musieť presunúť napríklad do Škótska, kde zvýšený dopyt bude zákonite znamenať vyššiu cenu pre nás aj pre spotrebiteľov,“ uviedol predavač z Hampstead Seafoods menom Ryan.

Fish’n’Chips sú v ohrození, ide o pomstu Ruska. V reportáži v relácii Aktuálne :24 sa problémom britských rybárov venoval spravodajca RTVS s Londýne Viliam Ovsepian:

V minulom roku bola priemerná cena vyprážanej tresky s hranolčekmi v Spojenom kráľovstve 10 libier – teda 12 eur.

„Myslím si, že ak by tento scenár nastal, aj my by sme museli zvyšovať ceny, pokojne aj o 20 percent, a to by znamenalo problémy pre reštaurácie. Už teraz množstvo prevádzok skrachovalo – pre pandémiu a lockdowny, a tiež pre zvyšovanie cien energií,“ povedal zamestnanec Oliver’s Fish&Chips Moustafa Polat.

Na Fish’n’Chips nedajú dopustiť


Obyvatelia Spojeného kráľovstva spotrebujú približne 380 miliónov porcií Fish’n’Chips ročne, čo je v prepočte asi 7 na osobu. Na národné jedlo nedajú dopustiť, aj keby mali za neho platiť viac. „Neprestali by sme fish&chips jesť, aj keď asi nie tak často,“ uviedla Britka.

„Kvôli deťom si toto jedlo občas kúpime. Ak by bolo drahšie pripravím si ho radšej doma,“ pokračoval oďalší obyvateľ.

Podľa Moskvy je zákaz rybolovu pre britské lode odveta za zvýšenie ciel na dovoz ruských potravín. Kremeľ dodáva, že rusi v britských vodách nelovia a ukončenie zmluvy pre nich nepredstavuje vážne politické ani ekonomické dôsledky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet