Na hlavný obsah

Poberatelia materskej dávky majú od nového roka o povinnosť menej (otázky a odpovede)

Prečítajte si viac o zmenách v sociálnom poistení.

Poberatelia materskej dávky majú od nového roka o povinnosť menej (otázky a odpovede)
Ilustračná snímka ženy s kočíkom. Foto: Unsplash

Od nového roku má poistenec, a to zamestnanec a SZČO, vylúčenú povinnosť platiť poistné. To znamená, že nemusí platiť poistné na sociálne poistenie v období, v ktorom poberá materské dávky.

Viac o tejto téme sa s hovorcom Sociálnej poisťovne Martinom Kontúrom rozprával v Aktuálne :24 moderátor RTVS Marek Makara:

Kto má nárok na materské?

Malo by ísť buď o zamestnanca, ktorý má sociálne poistenie, alebo o samostatne zárobkovo činnú osobu, ktorá má povinné sociálne poistenie. Môže ísť napríklad o dobrovoľne poistenú fyzickú osobu.

Najdôležitejšie je, aby bola v čase, keď požiada o dávku materské, poistená dostatočne dlho. V tomto prípade hovoríme aspoň o 270 dňoch za posledné dva roky. Tých 270 dní môže byť rozdelených na viacero úsekov.

Môže to byť matka dieťaťa, otec či iný poistenec Sociálnej poisťovne na základe konkrétneho rozhodnutia, priznania starostlivosti.

Aké odvodové povinnosti majú po novom poberatelia materskej?

Možno by som tú otázku otočil nie, že aké povinnosti majú, ale aké povinnosti nemajú. Majú totiž vylúčenú povinnosť platiť poistné v období trvania materského.

Hovoríme o našich poistencoch, ktorí buď už poberajú túto dávku alebo by ju poberali, no Sociálna poisťovňa im ju nepriznala. A to z dôvodu, že nespĺňali tých 270 dní poistenia za posledné dva roky.

Aj tých sa to týka, že v období poberania materského, teda v období približne 34 týždňov, majú vylúčenú povinnosť platiť sociálne poistenie.

Musí matka alebo otcovia o túto úľavu nejako špeciálne požiadať?

Sú tam dve situácie. U tých, ktorí už poberali materské v roku 2023 a prehupli sa do roku 2024, ale aj u tých, ktorí by dávku materské poberali, ale nárok na ňu nezískali práve z toho spomenutého dôvodu nesplnenia 270 dní poistenia, táto zmena prebehne automaticky.

Nemusia nikam chodiť, o nič nemusia žiadať. V Sociálnej poisťovni to sprocesujeme automaticky.

Tých, ktorých sa nárok na materské týka od 1. januára 2024, tak tí nám štandardne prinesú žiadosť o materské, čo je bežný postup, keď niekto žiada o dávku materské. Nerobí sa teda žiadny úkon navyše.

Aký vplyv bude mať táto zmena na hodnotenie obdobia materskej a rodičovskej dovolenky na dôchodkové účely?

Nijakým spôsobom to neovplyvňuje vašu dôchodkovú dávku v budúcnosti. Toto obdobie sa zarátava do obdobia dôchodkového poistenia.

Aká je na Slovensku aktuálne výška materského? S čím môže poberateľ materského počítať?

Tá výška, samozrejme, závisí od toho, ako sa matke alebo ďalšej poistenej osobe, ktorá požiada o materské ‚pracovne‘ darilo a aký bol jej vymeriavací základ. Hovoríme o 75 percentách predpokladaného vymeriavacieho základu.

Keby sme išli do tých všeobecných čísel, tak priemerná výška dávky materské v novembri minulého roka bola na úrovni 908,73 eura. Priemerne mesačne poberalo dávku materské v minulom roku vyše 32-tisíc poberateľov.

Aké podmienky je treba splniť, aby osoba mohla poberať materské?

Tá najdôležitejšia podmienka, keď idem žiadať o materské, je zistiť si, či mám dostatočný počet dní poistenia. Potom je možné o materské požiadať najskôr šesť až osem dní pred predpokladaným termínom pôrodu. Tiež musí byť splnená základná podmienka, že matka musí byť tehotná.

Žiadosť o materské vystavuje gynekológ. Následne žiadosť poistenka vyplní, podpíše a ak treba, doloží aj potvrdenie o návšteve školy. To je tá novinka, o ktorej sa rozpráva tiež od roku 2024, že aj obdobia ukončeného buď stredoškolského, alebo vysokoškolského štúdia sa zarátajú do obdobia nemocenského poistenia.

V prípade, že poistenka ukončí školu, nastúpi do zamestnania, otehotnie, ale nemá dostatočný počet dní nemocenského poistenia, tak aj to obdobie ukončeného štúdia sa v Sociálnej poisťovni zaráta a nárok na dávku materskej vznikne.

Následne, pokiaľ je poistenka alebo poistenec zamestnaný, dá túto žiadosť potvrdiť zamestnávateľovi a prídu s ňou do pobočky Sociálnej poisťovne. Potom sú poberatelia materskej s dieťaťom doma po dobu troch rokov.

Ako dlho sa vypláca dávka materského?

Pri materskej dávke sa rozprávame z pravidla o 34 týždňoch. Z pravidla preto, lebo existujú aj výnimky. Napríklad pokiaľ je matka osamelá, tak to môže byť až 37 týždňov a pokiaľ matka porodí dve a viac detí a minimálne o dve z týchto detí sa stará, tak ide až o maximálne 43 týždňov.

Menili sa aj výšky iných dávok, o ktorých dávkach konkrétne hovoríme a ako sa zmenili?

Výšky dávok nemocenské vzrástli od nového roka. Súvisí to s tým, že rástol vymeriavací základ, tým pádom rástli aj odvody do Sociálnej poisťovne. Rástli aj iné druhy dávok, napríklad aj dávky nemocenského poistenia.

Materské sme už spomenuli, tam sa dostávame tesne pod hranicu maximálnej úrovne pod 2 000 eur. Pri dávke tehotenské sa môžu matky pri 31-dňovom kalendárnom mesiaci dostať na 398,80 eura.

Čo sa týka nemocenských dávok, tam je to maximálne 1 462 eur za 31 dní a pri dávke ošetrovné, teda za tých 14 dní to môže byť maximálna suma 660,30 eura. Pri dlhodobom ošetrovnom, teda maximálne 90-dňovom ošetrovnom, to môže byť až 1 462 eur za 31-dňový kalendárny mesiac.

Všetky tieto konkrétne čísla máme prehľadne znázornené alebo zverejnené na webovej stránke Sociálnej poisťovne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika