Na hlavný obsah

Isak Frey získal na ME v Osrblí zlato v stíhačke, Tomáš Sklenárik skončil na 50. mieste

Do stíhačky nakoniec neodštartovali až piati pretekári.

Isak Frey získal na ME v Osrblí zlato v stíhačke, Tomáš Sklenárik skončil na 50. mieste
Tomáš Sklenárik skončil na 50. pozícii s mankom 6:06,1 minúty na víťaza. Foto: TASR/Michal Svítok

Nórsky biatlonista Isak Frey získal zlato v stíhačke na 12,5 km na majstrovstvách Európy v Osrblí. V sobotňajších pretekoch spravil tri chyby na strelnici a triumfoval časom 32:24,1 minút.

Druhý skončil prekvapujúco Dmitrij Šamajev z Rumunska so stratou 12,3 sekundy, ktorý ako jediný predviedol čistú streľbu. Bronz si vybojoval víťaz šprintu Antonin Guigonnat (+26,0 s). Jediný slovenský zástupca Tomáš Sklenárik skončil na 50. pozícii s mankom 6:06,1 minúty na víťaza.

V sobotu vyštartoval ako prvý víťaz šprintu Antonin Guigonnat z Francúzska s náskokom 15 sekúnd pred Johanom-Olavom Botnom a 17 pred ďalším Nórom Isakom Freym. Sklenárik mal na štarte stratu 2:08 minúty. V sobotu bolo opäť slnečné počasie s teplotou okolo troch stupňov, no so silným vetrom na strelnici.

Do stíhačky nakoniec neodštartovali až piati pretekári, čo sľubovalo posun aj pre slovenského pretekára. Guigonnat prišiel na prvú ležku len s minimálnym náskokom a vybehol z nej s jednou chybou naraz so Sörumom, ktorý predviedol čistú streľbu.

Hneď za nimi išli Frey a jeho krajan Martin Uldal. Botn vybuchol a minul štyri terče. Sklenárik mal jednu chybu a posunul sa na 45. miesto. Po druhej ležke zostali na čele Guigonnat a Sörum, ktorý sklopili všetky terče, za nimi išiel Frey, Uldal raz minul a strácal už 40 s. Sklenárik sa v druhom kole posunul už na 41. miesto, ale ďalšia ležka mu nevyšla a s troma trestnými kolami klesol.

Sörum sa v behu vzdialil francúzskemu súperovi a na prvú stojku prišiel s asi šesťsekundovým náskokom. Obaja však trafili iba jeden terč a šancu dostali ďalší Nóri za nimi. Frey terč vybielil a dostal sa na čelo s veľkým náskokom 24 sekúnd pred Uldalom. Ďalší Nór Mats Överby mal manko už 52 s.

Na štvrtom mieste išiel prekvapujúco Šamajev s čistou streľbou. Sklenárik pridal ďalšie dve chyby a prepadol sa na 48. miesto. Frey tlak nezvládol a minul prvý a posledný terč a dal šancu Uladalovi, ten ju však nevyužil a sklopil len jeden terč.

Na druhé miesto sa tak posunul stále čistý Šamajev, no s 22,5 sekundovou stratou, ktorú už v poslednom kole nemohol stiahnuť. Pätnásť sekúnd za ním išiel na treťom mieste Guigonnat. Z víťazstva tak tešil Frey, Sklenárik skončil s ôsmimi trestnými kolami na 50. mieste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport