Na hlavný obsah

Izrael chce po skončení vojny zastaviť pôsobenie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov

Jej zamestnancov obviňuje zo zapojenia do útoku hnutia Hamas.

Izrael chce po skončení vojny zastaviť pôsobenie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov
Ilustračná snímka - Príslušníci izraelských bezpečnostných síl. Foto: TASR/AP

Izrael v sobotu (27. 1.) uviedol, že po skončení vojny v Pásme Gazy sa bude usilovať zastaviť pôsobenie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) v tejto enkláve z dôvodu údajného zapojenia viacerých jej zamestnancov do októbrového útoku militantného hnutia Hamas na Izrael. Hamas tieto vyjadrenia kritizovalo. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac na sociálnej sieti X napísal, že UNRWA nebude súčasťou diania po vojne. Izrael viacerých zamestnancov tejto organizácie obvinil z účasti na útokoch palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra, pripomína AFP.

Hnutie Hamas vyjadrenia voči UNRWA kritizovalo. „Žiadame OSN a medzinárodné organizácie, aby nepodľahli hrozbám a vydieraniu zo strany Izraela, uviedla tlačová kancelária hnutia na sociálnej sieti Telegram.

Generálny komisár UNRWA Philippe Lazzarini v piatok uviedol, že izraelské úrady poskytli UNRWA informácie o údajnom zapojení niekoľkých jej zamestnancov do útoku hnutia Hamas. UNRWA v reakcii týmto pracovníkom vypovedala zmluvy a začala ich vyšetrovať.

Spojené štáty v reakcii dočasne pozastavili financovanie tejto agentúry a uviedli, že obvinenia sa vzťahovali na 12 zamestnancov. Pozastavenie financovania UNRWA oznámili aj Austrália, Kanada a Taliansko.

Autority vyjadrili znepokojenie

Austrálska ministerka zahraničných vecí Penny Wongová v sobotu vyjadrila hlboké znepokojenie v spojitosti s obvineniami voči agentúre. Kanadský minister pre medzinárodný rozvoj Ahmed Hussen v piatok oznámil, že Ottawa ďalšie financovanie pozastavuje, kým obvinenia dôkladne nevyšetrí.

Generálny tajomník OSN António Guterres tiež prostredníctvom svojho hovorcu prisľúbil urýchlené a rozsiahle nezávislé prešetrenie UNRWA, píše AFP.

UNRWA, založená v roku 1949 po prvej arabsko-izraelskej vojne, poskytuje služby vrátane vzdelávania, základnej zdravotnej starostlivosti a humanitárnej pomoci Palestínčanom v Pásme Gazy, na západnom brehu Jordánu, v Jordánsku, Sýrii a Libanone.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet