Na hlavný obsah

Riziko hladomoru v Pásme Gazy každým dňom rastie, upozornila na to hovorkyňa potravinovej agentúry OSN

Kamióny privážajú pomoc najmä z Egypta.

Riziko hladomoru v Pásme Gazy každým dňom rastie, upozornila na to hovorkyňa potravinovej agentúry OSN
Palestínčania stoja v rade na jedlo v Pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Potravinová situácia v Pásme Gazy je čoraz horšia a riziko hladomoru každým dňom rastie. Podľa svetových agentúr to v utorok (23. 1.) uviedla hovorkyňa Svetového potravinového programu (WFP) pre Blízky východ Abír Átifová.

Varovala tiež, že z juhu ďalej na sever tohto izolovaného palestínskeho územia, kde Izrael vedie vojnu proti Hamasu, sa dá dopraviť len veľmi málo humanitárnej potravinovej pomoci.

„Je ťažké dostať sa na miesta, kam sa potrebujeme dostať v Pásme Gazy, najmä na severe,“ povedala Átifová. „Veľmi málo pomoci sa dostalo ďalej ako do južnej časti Pásma Gazy. Myslím si, že stále existuje veľmi vysoké riziko vypuknutia hladomoru,“ dodala.

Kamióny s humanitárnou pomocou privážajú pomoc do Pásma Gazy najmä z Egypta cez hraničný priechod v meste Rafah na južnej hranici pásma.

Situácia sa každým dňom zhoršuje

Podľa štúdie WFP sa 2,3 milióna obyvateľov Gazy nachádza v stave akútneho nedostatku potravín alebo vážnejšej núdze. Podľa hovorkyne tejto medzinárodnej organizácie, ktorá je súčasťou OSN a pomáha zabezpečovať potravinovú bezpečnosť na celom svete, sa situácia odvtedy len zhoršila.

„Situácia v Gaze sa, samozrejme, zo dňa na deň posúva do čoraz horšieho stavu. Viac ako pol milióna ľudí v Gaze čelí katastrofálnemu nedostatku potravín. Riziko hladomoru sa každým dňom zvyšuje, keďže konflikt obmedzuje dodávky životne dôležitej potravinovej pomoci ľuďom v núdzi,“ povedala Átifová.

Izrael tvrdí, že palestínske hnutie Hamas zhabáva a hromadí potraviny a palivo z humanitárnej pomoci, aby sa nedostali k ľuďom, ktorí ich zúfalo potrebujú. Obvinil tiež medzinárodné organizácie, že nie sú schopné pomoc po jej presune do Pásma Gazy riadne distribuovať.

O život prišlo už vyše 25-tisíc ľudí

Izraelská armáda začala bombardovanie a následne pozemnú operáciu v reakcii na teroristický útok Hamasu zo 7. októbra. Palestínski ozbrojenci vtedy zmasakrovali približne 1 200 ľudí v izraelskom pohraničí a približne 250 ľudí vzali v Gaze ako rukojemníkov.

Podľa utorkovej bilancie palestínskych úradov prišlo v dôsledku bojov o život doteraz najmenej 25 500 ľudí. Väčšina obyvateľstva musela opustiť svoje domovy, pričom približne milión ľudí v súčasnosti žije v oblasti Rafah pri egyptských hraniciach.

Podľa OSN však v Pásme Gazy nie je nikde bezpečne a humanitárna kríza sa tam každým dňom prehlbuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet