Na hlavný obsah

Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu, aby zabránil genocíde v Gaze

Taktiež musí zlepšiť humanitárnu situáciu v Pásme Gazy.

Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu, aby zabránil genocíde v Gaze
Ilustračná snímka - následky konfliktu medzi Izraelom a Hamasom. Foto: RTVS

Medzinárodný súdny dvor (ICJ) so sídlom v Haagu v piatok (26. 1.) predbežným opatrením nariadil Izraelu, aby prijal všetky kroky na zabránenie genocíde a na zlepšenie humanitárnej situácie v Pásme Gazy.

Súd, ktorý zasadal na podnet Juhoafrickej republiky, zároveň žiada, aby ho Tel Aviv do mesiaca informoval, čo urobil pre naplnenie nariadenia.

Predbežné opatrenie však nevyhovelo juhoafrickej požiadavke, aby súd nariadil zastaviť vojenské operácie v Gaze.

Súd sa bude prípadom ďalej zaoberať

Hlavný súdny orgán OSN po približne 45 minútach čítania odôvodnenia predbežného opatrenia tiež uviedol, že Izrael musí zabezpečiť, aby sa jeho vojenské sily nedopustili činov rovnajúcich sa genocíde voči palestínskemu obyvateľstvu.

Uznala tiež právo Palestínčanov v Pásme Gazy na ochranu pred takýmito činmi. Súd v piatok priamo nerozhodol o tom, či Izrael pácha alebo nepácha genocídu v Pásme Gazy. Hneď na začiatku uviedol, že sa bude prípadom naďalej zaoberať.

Izrael požiadal súd o úplné zamietnutie žaloby s tým, že rešpektuje medzinárodné právo a má právo na sebaobranu po teroristických útokoch Hamasu zo 7. októbra. Ozbrojenci pri nich zavraždili viac ako 1 200 ľudí na juhu Izraela.

Víťazstvo medzinárodného práva

Juhoafrická republika vo svojich argumentoch na súde pred dvoma týždňami tvrdila, že izraelská letecká a pozemná ofenzíva bola zameraná na „zničenie obyvateľstva“ Pásma Gazy.

Izraelská reakcia si podľa piatkovej bilancie úradov riadených hnutím Hamas doteraz vyžiadala životy viac ako 26 000 Palestínčanov. Tieto údaje nie je možné nezávisle overiť a zahŕňajú aj zabitých bojovníkov Hamasu.

Juhoafrická vláda označila piatkové predbežné nariadenie ICJ za „rozhodujúce víťazstvo“ medzinárodného práva. Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu Sami Abu Zuhri pre agentúru Reuters uviedol, že rozhodnutie súdu predstavuje významný krok. Pomôže podľa neho izolovať Izrael na medzinárodnej scéne a odhaliť jeho zločiny v Gaze.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakcii na rozhodnutie súdu uviedol, že Izrael sa bude naďalej brániť v súlade s medzinárodným právom, ako to robil doteraz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet