Na hlavný obsah

Obyvatelia Kysuckého Nového Mesta žiadajú koniec spaľovne odpadu. Prevádzkovateľa štát v minulosti niekoľkokrát pokutoval

Prekáža umiestnenie spaľovne aj jej vplyv na ovzdušie.

Obyvatelia Kysuckého Nového Mesta žiadajú koniec spaľovne odpadu. Prevádzkovateľa štát v minulosti niekoľkokrát pokutoval
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Obyvatelia Kysuckého Nového Mesta bojujú proti prevádzke miestnej spaľovne odpadu. Nepáči sa im, že je v blízkosti domov. Zároveň vytýkajú, že mestu neprináša žiadne výhody.

Zápach, horšia kvalita ovzdušia i neštandardné umiestnenie. Obyvateľov Kysuckého Nového Mesta roky trápi spaľovňa nebezpečného odpadu a žiadajú jej koniec.

Obyvatelia Kysuckého Nového Mesta nechcú spaľovňu. Boju proti jej prevádzke sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Martin Do:

Podľa primátora Mariána Mihaldu sa vedenie mesta s umiestnením spaľovne nestotožňuje. Stojí totiž príliš blízko obytnej zóny. „Boli by sme radi keby z toho miesta kde je teraz buď zmizla alebo sa urobila nejaká moderná nová,“ uviedol.

Slovenská inšpekcia životného prostredia tu riešila už niekoľko podnetov na znečistenie ovzdušia. „Na základe podnetov vykonala v prevádzke od januára 2020 do mája 2023 spolu sedem kontrol a za zistené porušenia zákona o ovzduší uložila prevádzkovateľovi dvakrát pokutu,“ uviedol v stanovisku envirorezort.

Pomôcť by mohla rekonštrukcia spaľovne

V súčasnosti prechádza spaľovňa rekonštrukciou. Do roku 2025 by mala mať nové zariadenie na spaľovanie nebezpečného odpadu.

„Ide o technológiu, ktorá sa používa na hygienizáciu/sterilizáciu zdravotníckeho odpadu pôsobením vodnej pary vysokej teploty za zvýšeného tlaku a bežne sa využíva sa aj priamo v areáloch nemocníc,“ vysvetlila manažérka komunikácie FCC Slovensko s.r.o. Zuzana Krenyitzká.

Neprináša benefity

Mestskí poslanci kritizujú aj to že spaľovňa spracováva odpad z celého Slovenska. Poukazujú napríklad na Košice, kde mesto využíva prebytkové teplo zo spaľovania na vykurovanie.

„Z tejto prevádzky pre obyvateľov nášho mesta neplynú žiadne benefity. Nemáme lacnejšie teplo, čistejšie ovzdušie, nemáme z toho žiadne peniaze, avšak znášame iba samé negatíva,“ skonštatoval mestský poslanec Matej Fabšík.

Odborníci hovoria že sa v budúcnosti spaľovniam odpadu nevyhneme, treba ich však rozmiestniť systematicky a využívať to pozitívne, čo z nich vieme získať ako napríklad teplo na vykurovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny