Na hlavný obsah

Ľudia aj obce sa búria proti výstavbe spaľovne odpadov. Okrem volieb budú preto v sobotu hlasovať aj v referende

Vyrásť by mala v blízkosti obce Drienov.

Ľudia aj obce sa búria proti výstavbe spaľovne odpadov. Okrem volieb budú preto v sobotu hlasovať aj v referende
Spaľovňa by mala vzniknúť v areáli bývalej kafilérie. Foto: RTVS

V Drienove v okrese Prešov budú v sobotu (30. 9.) voľby aj referendum. Týka sa súhlasu s vybudovaním spaľovne komunálneho odpadu. Mala by vyrásť v areáli bývalej kafilérie. Samotná obec upozorňuje, že je v rozpore s územným plánom. So zámerom nesúhlasia ani okolité samosprávy.

Spaľovňa by bola od obcí vzdialená jeden až dva kilometre. Miestni ju nechcú. „Mám dve malé deti, hypotéku na 30 rokov, chceme tu ostať, nechceme ísť odtiaľto preč.“ „Bojíme sa toho z hľadiska zdravotného, no a potom, ako by vyzerali naše cesty,“ vyjadrili sa k téme výstavby spaľovne obyvatelia obce.

Referendu o spaľovni v obci Drienov sa v reportáži venoval redaktor RTVS Robert Latta:

So spaľovňou nesúhlasia ani v okolitých obciach. „Tranzit pôjde cez Petrovany, nás to bude dosť obmedzovať, už teraz máme problémy,“ skonštatoval starosta obce Petrovany Peter Hatok.

Zámer sa nepozdáva ani združeniu Priatelia Zeme. Slovensko podľa nich ďalšiu spaľovňu komunálneho odpadu nepotrebuje.

„Keď spálime ten odpad, stále nám vznikne tretina odpadu v podobe popola a popolčeka, pričom ten popolček je mimoriadne nebezpečný odpad. Takisto nám vznikajú znečisťujúce látky,“ uviedla odborníčka na odpadové hospodárstvo v OZ Priatelia Zeme Monika Medovičová.

Rozpor v územnom pláne

Spaľovňa je, podľa starostu Drienova Petra Tomka, aj v rozpore s územným plánom. Ten zmenili pred rokom. „Máme právoplatné uznesenie, že čo sa týka odpadov, tam by nemala byť žiadna výroba,“ uviedol.

„Naďalej trváme na tom, že je to škodlivé pre nás, pre občanov,“ dodala poslankyňa Obecného zastupiteľstva v Drienove Veronika Muška.

Napriek tomu rezort životného prostredia zámer naďalej posudzuje. Rozhodnutie by mal vydať o niekoľko týždňov. „Ministerstvo v súčasnosti vyhodnocuje množstvo doručených pripomienok, rozsiahly odborný posudok a aj vyjadrenia k odbornému posudku,“ stojí v stanovisku envirorezortu.

Ministerstvo však dodáva, že z ich strany nejde o samotné povolenie stavby, ktorá musí byť v súlade s územným plánom. O povolení rozhodne stavebný úrad. „Takisto povoľovací orgán bude obec Drienov, to znamená, že to bude v rozpore s územným plánom obce Drienov,“ priblížil Tomko.

Firmu o tom obec informovala. Podľa Tomka však reakciu nedostala. RTVS oslovila aj zástupcu spoločnosti. Nahratie rozhovoru odmietol. Uviedol iba, že ich zámer vie obhájiť, no obyvatelia majú právo s ním nesúhlasiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny