Na hlavný obsah

Lotyšský daňový úrad zistil tisícky porušení sankcií proti Rusku, spustil trestné konania

Zamedzil najmä vývozu elektrických spotrebičov a zariadení.

Lotyšský daňový úrad zistil tisícky porušení sankcií proti Rusku, spustil trestné konania
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Lotyšský daňový úrad zistil približne 5 000 porušení sankcií uvalených na Rusko a Bielorusko od začiatku ruskej vojny proti Ukrajine. Informuje agentúra DPA.

Trestné konanie sa začalo v 258 prípadoch, uviedol vo štvrtok v lotyšskej televízii vedúci colného oddelenia Raimonds Zukuls.

V roku 2023 sa viedlo 144 konaní, zatiaľ čo v roku 2022 ich bolo 114. Porušenia boli zistené pri inšpekcii dodávok tovaru, ktoré od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 podliehajú v krajine kontrole. Lotyšsko hraničí na východe s Ruskom a Bieloruskom.

Podľa Zukulsa úrady zamedzili najmä vývoz elektrických spotrebičov a zariadení, rôznych automobilových súčiastok a luxusného tovaru do Ruska alebo Bieloruska.

V opačnom smere colné orgány zabavili najmä výrobky z dreva, palivá, krmivo pre zvieratá a kovové výrobky, ktoré sa mali dovážať do Lotyšska.

Od začiatku ruskej agresie proti Ukrajine zaviedla EÚ voči Rusku 12 balíkov sankcií, ktoré zahŕňajú početné obchodné obmedzenia a iné opatrenia. Trestné opatrenia boli uvalené aj na blízkeho spojenca Ruska Bielorusko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika