Na hlavný obsah

Maďarov čaká v novom roku viacero noviniek. Niektoré ľudí potešili, iné menej

Zavedú aj zálohovanie plastových fliaš.

Maďarov čaká v novom roku viacero noviniek. Niektoré ľudí potešili, iné menej
Ilustračná snímka - Budapešť. Foto: RTVS

Výrazne drahšie tankovanie, vyššie mzdy pre učiteľov, rastúce ceny diaľničných známok, po dlhoročnom váhaní zálohovanie plastových fliaš. Tieto i ďalšie novinky čakajú na Maďarov v novom roku.

Pohonné látky zdraželi od prvej minúty nového roka. Spôsobuje to zvyšovanie dane z obratu o 41 forintov za liter – to je 11-12 centov. Cena benzínu a motorovej nafty sa pohybuje v rozmedzí 1,5 – 1,7 eura.

Percentá sú zaujímavé v prípade miezd pedagógov – tu je čarovné číslo 32,2 percenta. Vláda to po Vianociach oznámila s veľkou vervou, no vysvitlo, že ešte musí prísť z Bruselu jedno povolenie, pretože peniaze na výrazné zvýšenie platov pôjdu z doteraz zablokovaných, len v polovici decembra uvoľnených balíkov z európskych fondov. Ale v januári sa pedagogická obec môže upokojiť – konštatuje vláda.

Diaľničné známky budú drahšie o 16,5 percenta, plus rozšíria cestné úseky, na ktorých budú matrice povinné. Najvzrušujúcejšia zmena bude v Maďarsku zálohovanie plastových nápojových fliaš. Automaty na ich vracanie už rozmiestnili vo väčších obchodoch, diskusie o zavedení tohto systému trvali dlhé roky.

Napriek koncoročnému opätovnému zdražovaniu potravín sa infláciu v Maďarsku podarilo stlačiť na jednocifernú hodnotu, kým pred rokom jej celková úroveň presahovala 25 percent.

Novinkám, ktoré čakajú Maďarov v novom roku sa v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor RTVS Gregor Martin Papucsek:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika