Na hlavný obsah

Minister vnútra vysvetľoval zmeny v NAKA. Opozícia sa obáva, že koalícia chce vyšetrovací úrad rozbiť

Personálne zmeny sa dotknú niekoľkých percent policajtov.

Minister vnútra vysvetľoval zmeny v NAKA. Opozícia sa obáva, že koalícia chce vyšetrovací úrad rozbiť
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Foto: RTVS

Minister vnútra s policajným prezidentom vysvetľovali poslancom brannobezpečnostného výboru úmysel reorganizovať Národnú kriminálnu agentúru. Opozícii sa chystané zmeny v NAKA nepáčia. Obáva sa, že koalícia chce elitný vyšetrovací úrad rozbiť.

Minister vnútra oznámil zámer reorganizovať alebo zrušiť Národnú kriminálnu agentúru minulý týždeň. Poslancom na Výbore pre obranu a bezpečnosť NR SR povedal, že sa tak chce prispôsobiť situácii po zrušení špeciálnej prokuratúry. Navyše, špecializované útvary majú podľa neho priveľa riadiacich pracovníkov a na obvodných oddeleniach chýbajú policajti.

„Ako všetci dobre viete, k dnešnému dňu je reálny podstav policajtov niekde na úrovni tritisíc až 4,5-tisíc,“ povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Reorganizácii Národnej kriminálnej agentúry sa v Správach RTVS venoval Oliver Remiaš:

Opozícii sa zásah do štruktúry špecializovaných útvarov polície nepáči. Vysvetlenie ministra vnútra a policajného prezidenta opozičnému poslancovi Jurajovi Krúpovi (SaS) nestačilo.

„Je tam 700 policajtov, on sám hovorí, že mu chýba 3-tisíc. Ak mu NAKA a jeho reorganizácia zabezpečí fungovanie obvodných oddelení, tak to bude veľký zázrak,“ uviedol člen výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (SaS).

Vyšetrovateľom prípady ostanú aj naďalej

Podľa policajného prezidenta Ľubomíra Soláka sa zmeny nedotknú všetkých policajtov. „Personálne zmeny sa – nechcel by som hovoriť konkrétne čísla – ale dotknú možno 10 až 15 percent ľudí,“ vyhlásil Solák.

„Určite sa bavíme o tom, že to budú určití vybraní vyšetrovatelia, ktorí sú im nepohodlní a tí budú degradovaní,“ konštatoval Krúpa.

„Od brucha tu niečo hovorili, keď som sa pýtal na podrobnosti. Možno, že oni dvaja nevedia, ale keď tvrdia, že vychádzajú z nejakých údajov, tak by tie údaje mali byť zrejmé,“ povedal člen Výboru pre obranu a bezpečnosť Jaroslav Spišiak (PS).

Policajný prezident garantoval, že vyšetrovateľom zostanú prípady aj naďalej. Minimálne tie, v ktorých už začali trestné stíhanie. „Myslím si, že vo veľkej miere to budeme môcť takto garantovať,“ povedal Solák.

Krúpa k tejto téme avizoval aj opätovné zvolanie brannobezpečnostného výboru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko