Na hlavný obsah

Mrazivé počasie vytvorilo vo Vysokých Tatrách unikátne ľadové útvary, každý rok sú jedinečné

Ľadopády vytvára voda, ktorá steká po skalách.

Mrazivé počasie vytvorilo vo Vysokých Tatrách unikátne ľadové útvary, každý rok sú jedinečné
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pastvu pre oči – ľadopády – vytvorili mrazy vo Vysokých Tatrách. Každý rok sú iné. Na niektoré sa dá iba pozerať, iných sa možno aj dotýkať. S našou kamerou sme boli v ústí Studených dolín.

Majestátne Studenovodské vodopády v zime strácajú svoju silu, ale ponúkajú výhľady, za ktorými sem chodia turisti z celého sveta. Miestni tvrdia, že sa každý rok vylejú iné – jedinečné ľady. Závisí to od kolísania teploty a od množstva vody v koryte.

„Namŕza postupne, vytvárajú sa rôzne ľadové útvary, čo je tiež nádhera,“ uviedol chatár z Rainerovej útulne Peter Petras.

Medzi obľúbené zastávky patrí Obrovský vodopád, ako aj vyhliadky popri turistickom chodníku. Vstupovať do koryta rieky je prísne zakázané a priblížiť sa k cencúľom je poriadne nebezpečné.

„V dnešnej dobe ľudia skúšajú všeličo, pre fotku sú ochotní riskovať,“ povedal horský záchranár HZS Vysoké Tatry Daniel Mahdal.

Ľadopádom vo Vysokých Tatrách sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

Niektoré ľadopády slúžia na ľadolezenie

Dotknúť sa ľadopádu sa dá na miestach určených na ľadolezenie. Vytvára ich voda stekajúca po skalách.

Medzi ľahšie dostupné ľadopády patrí ten v Slnečnej zákrute. Práve sem sa chodia začiatočníci učiť, ako sa lezie v ľade. Vyhľadávanými medzi horolezcami sú Veverkov ľadopád, Grozsove ľadopády či Záhradky. Začiatok roka ľadolezcom vôbec neprial.

„Po predchádzajúcich otepleniach sa niektoré ľady trošku zhoršili, napríklad Veverkov ľadopád bol dosť dutý,“ informoval horský záchranár HZS Vysoké Tatry Ľubomír Ďuraš.

Záchranári preto vyzývajú na opatrnosť, aj keď tuhé mrazy z posledných dní podmienky na lezenie v ľade výraznejšie zlepšili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny