Na hlavný obsah

Slovenský raj láka turistikou aj v zimnom období. Záchranári radia, ako sa pripraviť

V ruksaku nesmie chýbať teplé oblečenie či izotermická fólia.

Slovenský raj láka turistikou aj v zimnom období. Záchranári radia, ako sa pripraviť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zimná turistika je vo Vysokých Tatrách obmedzená sezónnou uzáverou. V susednom Slovenskom raji sú turistické trasy, s výnimkou ferraty Kyseľ, prístupné celoročne. Zodpovední upozorňujú, že chodníky v raji sú ale v týchto dňoch nebezpečné – zasnežené a zľadovatené.

Turistika v Slovenskom raji je aktuálne náročnejšia než inokedy. „Chodníky sú zľadovatené, pokryté aj vrstvou snehu, šmýka sa, na to treba dať pozor. Ten prechod roklinou je ťažký a náročný. Sme prekvapení, že tej zamrznutej vody je teraz naozaj veľa,“ priblížil riaditeľ Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil.

Správcovia národného parku i Horská záchranná služba (HZS) preto na turistov apelujú, aby situáciu nepodceňovali a mali so sebou kvalitný výstroj. Jednoznačne by vám na turistických topánkach nemali chýbať mačky.

Ako sa správať na turistických chodníkoch zisťovala v relácii Správy RTVS z regiónov redaktorka Marie Balážová Melníková:

„Pevnú obuv, turistické mačky, paličky. Do ruksaku si treba pribaliť teplé oblečenie, izotermickú fóliu, čelovku, externý nabíjač a čaj,” poradil záchranár HZS Jozef Knurovský.

„Tie mačky pozor, nie iba do roklín, ale aj na bežné chodníky, aby tam nenastali zbytočné pády,” upozornil Dražil. Záchranári na Silvestra evidovali úraz. „Pád slovenskej turistky. Nemala patričnú obuv a turistické mačky. Šmyklo sa jej a zlomila si členok,” ozrejmil Knurovský.

Zodpovední odporúčajú, aby sa návštevníci Slovenského raja pred úrazmi poisťovali a aby si zároveň stiahli do mobilu aplikáciu HZS. „A v prípade núdze dať o sebe vedieť jednoduchým dotykom na mobile. To znamená, že vyšle signál na operačné a nás vyšlú na pomoc,” dodal Knurovský.

Turisti si v prípade núdze takto vedia privolať pomoc aj v iných horských oblastiach Slovenska. V aplikácii môžu navyše vidieť aj aktuálnu lavínovú situáciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny