Na hlavný obsah

Odvolací senát NS SR sa bude musieť opäť zaoberať kauzou exsiskára P. Gašparoviča a expolicajta L. Vičana

Odsúdení sú za korupciu.

Odvolací senát NS SR sa bude musieť opäť zaoberať kauzou exsiskára P. Gašparoviča a expolicajta L. Vičana
Zľava Ladislav Vičan a Peter Gašparovič. Foto: TASR/Jakub Kotian a www.minv.sk/koláž RTVS

Odvolací senát Najvyššieho súdu (NS) SR sa bude musieť opätovne zaoberať korupčnou kauzou expríslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra Gašparoviča a expolicajta Ladislava Vičana.

Vyplýva to zo štvrtkového (18. 1.) rozhodnutia dovolacieho senátu, ktorý vyhovel dovolaniu prokurátora a zrušil rozsudok Najvyššieho súdu SR z marca 2022.

Dvojica nebola na štvrtkovom verejnom zasadnutí prítomná. Peter Gašparovič a Ladislav Vičan súhlasili s konaním v ich neprítomnosti.

Peter Gašparovič by sa mal nachádzať v Bosne a Hercegovine. Najvyšší súd SR ich v marci 2022 odsúdil za prečin nepriamej korupcie v spolupáchateľstve. Zmiernil tým prvostupňový rozsudok uznávajúci ich za vinných z trestného činu prijímania úplatku.

Prokuratúra podala dovolanie v neprospech obžalovaných z dôvodu nesúhlasu s právnou kvalifikáciou. Súd vo štvrtok dovolaniu vyhovel.

Najvyšší súd SR preto bude musieť opätovne rozhodovať o odvolaní obžalovaných proti verdiktu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z októbra 2021. Peter Gašparovič dostal vtedy za prijímanie úplatku 11-ročný trest väzenia, Ladislav Vičan desať rokov za mrežami. Uložili aj peňažné tresty.

Dvojicu zadržali na začiatku decembra 2020 v rámci akcie Judáš. Podľa obžaloby mali žiadať úplatok od podnikateľa Dušana Bočkaya za pomoc pri zrušení predbežného opatrenia vydaného Kriminálnym úradom finančnej správy (KÚFS), ktorý zablokoval majetok obchodnej spoločnosti Bopal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko