Na hlavný obsah

Kamionisti po sebe pri hraniciach s Ukrajinou nechali množstvo odpadu. Môže znečistiť podzemné vody

Odpad nemá kto upratať.

Kamionisti po sebe pri hraniciach s Ukrajinou nechali množstvo odpadu. Môže znečistiť podzemné vody
Po kamionistoch zostalo pri cestách množstvo odpadu. Foto: RTVS

Pri cestách v smere k hraničnému priechodu Vyšné Nemecké – Užhorod zostalo množstvo odpadu. Nechali ho tam vodiči kamiónov, keď čakali v kolónach. Starostovia okolitých obcí sa sťažujú. Odpad nemá kto upratať.

Aktuálne vo Vyšnom Nemeckom čaká už len 10 kamiónov. Ešte minulý týždeň ich tu stáli stovky aj niekoľko dní, čomu zodpovedá aj množstvo odpadu pri ceste.

„Slovenská správa ciest zabezpečuje a pokračuje v čistení cestného telesa vrátane priekop od komunálneho odpadu spôsobeného účastníkmi kamiónovej dopravy. Keďže ide o ručný zber odpadkov na dlhom úseku, predpokladáme, že sa ukončí do konca januára,“ priblížil Martin Guzi z komunikačného odboru Slovenskej správy ciest.

Odpadu po kamionistoch pri hranici vo Vyšnom nemeckom sa v Správach :24 venovala redaktorka RTVS Lucia Benetinová:

Napriek čisteniu neporiadok pretrváva

Cestu na hraničný priechod sme v stredu (3. 1.) prešli celú. Nikde sme nevideli nikoho, kto by odpad odpratával. Narazili sme len na dvoch pracovníkov, ktorý zbierali odpadky pred Vyšným Nemeckým. Starostka obce Krčava spolu so starostami okolitých obcí ešte 14. decembra na tento problém cestárov upozornila.

„Napísali nám odpoveď 20. decembra, že cesty priebežne monitorujú a zabezpečujú čistenie priekop a odvoz komunálneho odpadu podľa potreby. Videli ste, ako to tu do dnešného dňa vyzerá. A s tým sa tu boríme už druhy mesiac,“ povedala starostka Krčavy Darina Palaiová.

Problém s odpadkami majú aj v obci Nižná Rybnica, kde podľa starostky hrozí znečistenie aj pozemných vôd, keďže na celom úseku smerujúcemu k hraničnému priechodu kamionisti nemali k dispozícii žiadne toalety.

„Kamionisti zanechali za sebou odpad, ktorý nie je žiadna obec povinná upratovať, ani aktivačný pracovníci, patrí to pod Slovenskú správu ciest. Nakoľko je teraz daždivo, všetok ten odpad ide do vody a spodné vody idú do studní a môže nastať aj taká situácia, že dôjde k chorobám,“ informovala starostka obce Magdaléna Ohradzanská.

Starostovia dotknutých obcí sa majú v najbližších dňoch stretnúť s prednostom okresného úradu v Sobranciach, aby spoločne riešili tento problém so Slovenskou správou ciest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny