Na hlavný obsah

Pri východnej hranici SR naďalej stoja stovky kamiónov. Vodiči v kolóne čakajú aj niekoľko dní

Problémy trvajú už viac ako mesiac.

Pri východnej hranici SR naďalej stoja stovky kamiónov. Vodiči v kolóne čakajú aj niekoľko dní
Kolóna kamiónov. Foto: RTVS

Pred hraničným priechodom Vyšné Nemecké-Užhorod čakajú kamionisti naďalej niekoľko dní. Kolóny sú od diaľnice D1 Bidovce v Košickom kraji až po obce na Zemplíne. Problémy trvajú už viac ako mesiac.

Pre nárast kamiónovej dopravy smerujúcej k ukrajinským hraniciam v Michalovciach vytvorili odstavný pruh, kde zhromažďujú prichádzajúce kamióny.

„Došlo k zmene v organizácii dopravy na Humenskej ceste v Michalovciach, kde sa vytvoril ďalší odstavný pruh pre kamiónovú dopravu v smere od Petroviec nad Laborcom do Michaloviec. A opačný smer, a to z Michaloviec na Petrovce nad Laborcom, sa zobojsmernil. Táto zmena v cestnej premávke je označená dopravným značením,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jana Mésarová.

Situácii na východných hraniciach SR sa v Správach RTVS venovala redaktorka Lucia Benetínová:

Kolóna kamiónov smerujúcich na Ukrajinu sa momentálne končí pred obcou Tibava, kde čaká 400 kamiónov. Na zjazde z diaľnice D1 stojí momentálne 200 kamiónov. V smere od Petroviec nad Laborcom je pred Michalovcami odstavených 20 kamiónov. Kruhový objazd Hriadky je prejazdný bez obmedzení. Vodiči čakajú v kolónach niekoľko dní.

Hraničný priechod Vyšné Nemecké-Užhorod Únia autodopravcov Slovenska už neblokuje. Čakacie lehoty sa aj napriek snahe colníkov nedajú urýchliť. Za hodinu dokážu colníci vybaviť do desať kamiónov.

„Príslušníci PZ sa, samozrejme, nachádzajú na miestach, kde sú kamióny odstavované. Situáciu naďalej monitorujú a priebežne kamióny púšťajú smerom k hraničnému priechodu. Naďalej sa snažia zabezpečiť čo najplynulejší priebeh, aby sa kolóny a dopravné obmedzenia dotkli obyvateľov v čo najmenšej miere,“ dodala Mésarová.

Problém s kamiónovou dopravou trvá odkedy poľskí autodopravcovia zablokovali a stále aj blokujú hraničné priechody na Ukrajinu v Poľsku. Žiadajú, aby pre ukrajinských dopravcov znova zaviedli systém povoleniek na prepravu, keďže nateraz platí, že do 30. júna 2024 ukrajinskí dopravcovia nemusia mať povolenky na vstup do Európskej únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny