Na hlavný obsah

Pápež František na Troch kráľov opäť vyzdvihol potrebu mieru vo svete

V omši tiež varoval pred ideologickými rozkolmi v cirkvi.

Pápež František na Troch kráľov opäť vyzdvihol potrebu mieru vo svete
Na snímke pápež František. Foto: RTVS

Pápež František na slávnosť Zjavenia Pána celebroval omšu v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne. Počas nej varoval pred ideologickými rozkolmi v cirkvi. Zároveň žiadal svet, aby sa viac zameral na chudobných. Po modlitbe Anjel Pána obrátil svoje myšlienky aj na Blízky východ a Ukrajinu.

Pápež František sa v zlatom rúchu v Bazilike sv. Petra prihovoril asi šesťtisícom veriacim. V úvode vyzdvihol podstatu troch kráľov, ktorí sa vydali na cestu, aby sa poklonili novonarodenému Ježišovi.

Práve oni hľadali svetlo a lásku. Upozornil preto, že ak je človek uzavretý a kráča životom so sklonenou hlavou, jeho život je vyhasnutý. „Potrebujeme sa pozrieť aj nahor, aby sme sa naučili vidieť realitu zhora. Je to jasný znak nádeje,“ povedal pápež.

Od pripraveného textu sa Pápež v kázni odklonil, aby zdôraznil potrebu vrátiť sa k Bohu. „V strede musí byť Pán a nie naše nápady či projekty. Začnime znova od Boha. Hľadajme v ňom odvahu nezastaviť sa pred ťažkosťami, silu prekonávať prekážky, radosť zo života v spoločenstve a harmónii,“ vysvetlil.

Trojkráľovému posolstvu pápeža Františka sa v spravodajskom okruhu Aktuálne :24 venovala redaktorka RTVS Klaudia Mikolášová:

Apeloval na modlitby za všetky deti

Pápež na konci omše vyzval veriacich, aby rozjímali pred betlehemom. Môžu sa naučiť nazerať na problémy sveta novým a tvorivým pohľadom. Apeloval, aby sa modlili za všetky deti.

Najmä tie, ktoré sú obeťami vojen a nespravodlivosti. Následne po sviatočnej modlitbe Anjel Pána, vyzval na svetový mier.

„Modlime sa za mier – na Blízkom východe, na palestínskom území, v Izraeli, na Ukrajine, všade. Súcitím tiež s iránskym ľudom, najmä s rodinami obetí teroristického útoku v Kermáne,“ dodal.

Pápež František omšou na sviatok Zjavenia Pána a modlitbou zavŕšil vianočné obdobie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet