Na hlavný obsah

Plynári sa na zimu pripravili dobre, zásobníky sú na 80 percent plné. Odborníci napriek tomu varujú pred možným rizikom

Súvisí to s dovozom plynu po Červenom mori.

Plynári sa na zimu pripravili dobre, zásobníky sú na 80 percent plné. Odborníci napriek tomu varujú pred možným rizikom
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko má dostatok zemného plynu. Takmer v polovici vykurovacej sezóny plyn napĺňa zásobníky na 80 percent. Odborníci na energetiku potvrdzujú, že plynári sa na zimu dobre pripravili. Upozorňujú však na možné riziko.

Zásobníky plynu sa začali plniť plynom ešte na jar, keď sa skončila vlaňajšia vykurovacia sezóna. „Kapacitu našich podzemných zásobníkov sme naplnili na 100 percent. V súčasnosti, keď sa blížime už k polovici zimy, je stále táto kapacita naplnená na 80 percent,“ informoval hovorca Slovenského plynárenského priemyslu Ondrej Šebesta.

Podľa analytika portálu energieprevas.sk Jozefa Badidu sme mali takúto úroveň naposledy v sezóne 2020 – 2021. „To nám dáva dostatok istoty, že zvyšok sezóny zvládneme bez akéhokoľvek vplyvu na dodávky pre našich zákazníkov,“ pokračoval Šebesta.

„Teraz míňame to, čo sa do zásobníkov uložilo počas jari, počas leta. A okrem toho sa spotrebúva aj plyn, ktorý naďalej priteká do EÚ, či už potrubím, či už v podobe skvapalneného zemného plynu alebo čo sa v malej miere v štátoch EÚ aj vyťaží,“ priblížil analytik portálu Energie-portal.sk Radovan Potočár.

Plyn napĺňa zásobníky na 80 percent. Ako sa plynári pripravili na sezónu zisťovala v reportáži v Správach RTVS redaktorka Monika Maťová:

Problémová morská cesta

Plyn sa k nám dostáva nielen plynovodom z Ruska. Veľká časť sa k nám dopravuje po mori. S tým sa podľa Badidu spájajú riziká.

„Teraz sme všetci počuli, čo sa deje v Červenom mori. Práve tadiaľ prúdi dosť veľa zemného plynu, napríklad z Kataru. Ak by tam došlo k nejakým odstávkam, tak pochopiteľne, môže byť problém s dodávkami plynu, respektíve, tie lode by museli obchádzať celú Afriku,“ priblížil Badida.

„Žijeme v dobe, kedy prichádza často veľa nepredvídaných udalostí. Veľa vecí, ktoré môžu zamotať vývoj. Preto nemáme ešte vyhrané, ešte nie sme na konci zimy. Ale dôvod na obavy v tejto chvíli určite nie je,“ dodal Potočár.

Dostatočne plné zásobníky má v tejto vykurovacej sezóne celá Európa. Až natoľko, že niektorí obchodníci prvýkrát uskladnili plyn aj na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika