Na hlavný obsah

Pobaltské krajiny posilňujú svoje hranice. Na hraniciach s Ruskom a Bieloruskom postavia obrannú líniu

Ministri pobaltských krajín podpísali príslušnú dohodu.

Pobaltské krajiny posilňujú svoje hranice. Na hraniciach s Ruskom a Bieloruskom postavia obrannú líniu
Na snímke sa estónsky prezident Alar Karis a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Estónsko, Litva a Lotyšsko sa chystajú na svojich hraniciach s Ruskom a Bieloruskom postaviť obrannú líniu vrátane stoviek bunkrov. Oznámilo to v piatok (19. 1.) estónske ministerstvo obrany.

Ministri obrany troch pobaltských krajín podpísali príslušnú dohodu. Podnetom pre výstavbu obranných konštrukcií na hraniciach je podľa estónskeho ministra ruská vojenská agresia na Ukrajine.

„Ruskom rozpútaná vojna na Ukrajine ukázala, že popri armádnej technike, munícii a armádnom personáli sú pre obranu Estónska od prvého metra nevyhnutné fyzické obranné konštrukcie na hranici,“ uviedol estónsky minister obrany Hanno Pevkur vo vyhlásení na webe svojho rezortu.

Poradca estónskeho ministerstva obrany Kaido Tiitus potom vo vyjadrení pre médiá hovoril priamo o nebezpečenstve ruského útoku na Estónsko. „Rusko je a bude najväčšou hrozbou pre estónsku bezpečnosť. Musíme byť pripravení, aby cena útoku na Estónsko bola pre Rusko čo najvyššia,“ citoval poradcu denník Postimees.

Obranná línia má podľa denníka zahŕňať asi 600 betónových bunkrov pozdĺž estónskych hraníc. Odhaduje sa, že ich výstavba vyjde na približne 60 miliónov eur (asi 1,5 miliardy korún). Výstavba sa má začať v roku 2025, uviedla stanica ERR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet